Marketing X Business

Evropske berze niže drugi dan zaredom, u Aziji kretanje slično

Marx.ba

(Foto: Canva)

Na evropskim su berzama u srijedu ujutro cijene dionica pale drugi dan zaredom jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer zabilježio najveći dnevni pad u mjesec dana.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,23 posto, na 8.235 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,43 posto, na 18.596 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 8.020 bodova.

Negativno na tržište utječe rast prinosa na obveznice jer to podržava strahovanja da će kamatne stope u svijetu ostati povišene duži period nego što se očekivalo.

I na azijskim su berzama cijene dionica blago pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,8 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 1,3 i 1,7 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,1 posto.

Blagi rast cijena dionica u Šangaju uslijedio je nakon što je Međunarodni monetarni fond povećao procjenu rasta kineske ekonomije u ovoj godini sa 4,6 na 5 posto, zahvaljujući većem nego što se očekivalo rastu u prvom tromjesečju.

U Australiji je, pak, objavljeno da su u aprilu potrošačke cijene porasle 3,6 posto na godišnjem nivou, više nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo.

Zbog uporno visoke inflacije, splasnule su nade u znatnije smanjenje kamata ne samo australske, nego i drugih centralnih banaka u svijetu.

– Uslijedi li još jedan loš podatak o inflaciji, sasvim ćemo isključiti mogućnost smanjenja kamata australske centralne banke krajem ove godine. Uslijede li dva loša podatka, kamate će možda biti i povećane, pišu analitičari ING-a u bilješci klijentima.

Ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji skok Nasdaq indeksa na nove rekordne nivoe, iznad 17.000 bodova. To se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Nvidie, najvećeg svjetskog proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju, za 7 posto. Zbog toga je jučer tehnološki sektor bio najveći dobitnik na Wall Streetu. No, ostali sektori nisu prošli tako dobro jer nema vijesti koje bi ih podržale.

Cijene su dionica mjesecima rasle zahvaljujući špekulacijama da će američka centralna banka ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, što bi podržalo rast ekonomije.

No, te su špekulacije splasnule jer svi posljednji makroekonomski podaci pokazuju da su inflacijski pritisci u SAD i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno, piše Tportal.

Zbog toga čelnici Feda već duljže vrijeme ponavljaju da bi kamatne stope mogle ostati povišene duži period nego što se očekivalo.

Povezani članci