Marketing X Business

Evropska unija pokreće "solarnu akademiju" za osposobljavanje 100.000 radnika

Marx.ba

(Foto: X)

Evropska komisija pokrenula je Evropsku solarnu akademiju, prvu u nizu akademija koje će se osnovati u okviru Akta o industriji s nultom neto stopom emisija, sa svrhom stjecanja vještina potrebnih duž vrijednosnih lanaca tehnologija s nultom neto stopom emisija. Uloga akademija jest razviti obrazovni sadržaj i programe u saradnji s industrijom kako bi se osiguralo dovoljno vještina i radne snage u vrijednosnom lancu.

Procjenjuje se da će samo u proizvodnom sektoru solarne fotonaponske energije do 2030. biti potrebno oko 66.000 kvalificiranih radnika kako bi EU ispunio ambiciozne ciljeve u pogledu energije iz obnovljivih izvora i istodobno osigurao industrijsku konkurentnost. Cilj je solarne akademije u sljedeće tri godine osposobiti 100.000 radnika u vrijednosnom lancu solarne fotonaponske energije, kako bi se riješio problem trenutačnog nedostatka radne snage i vještina u tom sektoru.

Slijedeći uspješan model Evropske akademije za baterije, solarna akademija osmislit će obrazovni sadržaj u saradnji s industrijom i relevantnim stranama u vrijednosnom lancu solarne fotonaponske energije. Solarna akademija razvit će i vjerodajnice za učenje kojima će se potvrditi vještine koje su ljudi stekli u kursevima osposobljavanja, čime će se povećati i mobilnost radne snage na cijelom jedinstvenom tržištu.

Programi se provode putem lokalnih partnera. To mogu biti pružatelji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, poduzeća, univerziteta ili drugi pružatelji obrazovanja i osposobljavanja s kojima Akademija potpisuje ugovor o provedbi programa.

Komisija podupire pokretanje Evropske solarne akademije s 9 miliona eura iz Programa jedinstvenog tržišta. Projekt će provoditi Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) putem svoje zajednice znanja i inovacija, EIT Innoenergy.

– Solarna energija u centru je naše energetske tranzicije u Evropi, s potencijalom za otvaranje hiljada radnih mjesta širom našeg kontinenta, u svim fazama industrijskog lanca opskrbe, od dizajna do proizvodnje, ugradnje i održavanja. Akademija za nultu neto stopu emisija koju je osnovala Komisija pomoći će našim evropskim radnicima da iskoriste tu uzbudljivu priliku i pružiti dodatnu podršku za ostvarivanje naših ambicioznih ciljeva plana REPowerEU, izjavila je Kadri Simson, povjerenica za energetiku, piše Bug.

Povezani članci