Marketing X Business

Evropski aerodromi napokon dostigli nivo prometa prije pandemije koronavirusa

Marx.ba

(Foto: Frankfurt Airport/Facebook)

Putnički promet na evropskim aerodromima u prvoj polovici godine vratio se na nivo zabilježen prije pandemije koronavirusa, što ukazuje na to da se ovaj sektor konačno oporavio od pandemijske krize, objavilo je Vijeće Evrope za međunarodne aerodrome. Ipak, istaknuli su da oporavak nije ravnomjeran, jer je gotovo polovica evropskih aerodroma i dalje ispod nivoa prije pandemije.

Broj putnika porastao je za devet posto u prvih šest mjeseci 2024. godine u usporedbi s istim periodom prethodne godine, prema podacima Airports Council International Europe (ACI Europe).

Ovaj porast od devet posto u usporedbi s prošlom godinom doveo je promet na 0,4 posto iznad nivoa iz prve polovice 2019., godine prije nego što je pandemija COVID-19 paralizirala ekonomije i avio- industriju.

– Budući da je ukupni promet putnika napokon premašio nivo iz 2019. tokom cijelih šest mjeseci, naša je industrija sada prošla kroz najteži period, izjavio je glavni direktor ACI Europe, Olivier Jankovec.

Glavni faktor rasta ove godine bio je međunarodni promet, koji je u prvom polugodištu porastao za 10,3 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Domaći promet također je zabilježio rast od 4,2 posto.

– Ove brojke “konačno” potvrđuju “potpuni oporavak aerodroma od pandemije COVID-19”, stoji u saopćenju ACI Europe-a.