Marketing X Business

Federalne rezerve zadržale postojeće kamatne stope, čekaju dalje smanjenje inflacije

Marx.ba

(Foto: Freepik)

Američke Federalne rezerve odlučile su jučer da ne mijenjaju ključne kamatne stope. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) glasao je da ciljana referentna kamata ostane u dosadašnjem rasponu od 5,25 do 5,5 posto, što je najviše u posljednje dvije decenije.

Kamate u SAD nalaze se na tom nivou od jula prošle godine, a u međuvremenu na šest uzastopnih sastanaka Feda nije došlo do promjene cijene zaduživanja.

Planove Feda za skori početak monetarnog popuštanja pokvarila je inflacija u martu, kada su cijene rasle više od očekivanja. Naime, godišnja inflacija u SAD ponovo je porasla na 3,5 procenata, prema podacima Biroa za statistiku rada.

Rast cijena goriva i visoki troškovi stanovanja prekinuli su napredak koji je ranije postignut.

Martovski podaci pokazali su rast stope inflacije u odnosu na februar kada je izmjereno 3,2 posto, što je predstavljalo najveći godišnji rast cijena u posljednjih šest mjeseci.

Trgovci su u međuvremenu počeli da ulažu opklade i da Fed može ponovo povećati kamatne stope, što je do skoro bilo nezamislivo, a što ukazuje na promjenu očekivanja nakon jačih ekonomskih podataka iz SAD.

Povezani članci