Marketing X Business

Gartner predviđa da će globalna IT potrošnja u 2024. porasti 8 posto

Marx.ba

(Foto: X)

Očekuje se da će globalna IT potrošnja iznositi ukupno 5,06 biliona američkih dolara u 2024. godini, što je povećanje od 8 posto u odnosu na 2023. godinu, navodi se u najnovijoj prognozi Gartner, Inc.

To je povećanje u odnosu na prognozu rasta od 6,8 posto iz prethodnog tromjesečja. 

– S potrošnjom na IT usluge koje bi trebale porasti za 9,7 posto i premašiti 1,52 biliona dolara, ta kategorija će postati najveće tržište IT potrošnje, rekao je potpredsjednik analitičara u Gartneru John-David Lovelock te dodao kako “preduzeća brzo zaostaju za kompanijama za IT usluge u privlačenja talenata s ključnim IT vještinama što stvara veću potrebu za ulaganjem u troškove savjetovanja”.

– Nalazimo se na prijelomnoj godini za taj trend, s više novca koji se po prvi put troši na savjetovanje nego na interno osoblje, dodao je.

U odnosu na 2023. godinu očekuje se značajan porast potrošnje na sisteme podatkovnih centara, s 4 posto na 10% u 2024. godini, najvećim dijelom zbog planiranja ulaganja u modele generativne umjetne inteligencije (GenAI). 

Prosječni životni vijek mobilnih telefona se skraćuje, a potrošači i preduzeća sve ranije zamjenjuju mobilne telefone. Takva promjena uzrokovati će da potrošnja na uređaja dosegne 688 milijardi dolara tokom 2024. godine, u odnosu na potrošnju u 2023. godini koja je iznosila 664 milijarde dolara, time je očekivani rast od 3,6 posto, prenosi Bug.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci