Marketing X Business

GITEX GLOBAL 2024: AI dominirao najvećim svjetskim tehnološkim događajem

Marx.ba

(Foto: GITEX GLOBAL)

GITEX GLOBAL 2024 završio je svoje 44. izdanje, još jednom se dokazavši kao najveći i najutjecajniji tehnološki događaj na svijetu. Održan u Dubaiju, događaj je pokazao brzu evoluciju umjetne inteligencije (AI) i njen transformativni utjecaj na industrije širom svijeta.

Sa preko 6.500 izlagača, 1.800 startupa i 1.200 investitora iz 180 zemalja, ovogodišnji GITEX privukao je više od 200.000 posjetitelja, što je do sada najveći međunarodni odaziv.

Pod temom „Globalna saradnja za stvaranje buduće ekonomije vještačke inteligencije“, GITEX GLOBAL 2024 stavio je vještačku inteligenciju u centar svog dnevnog reda, postavljajući nova mjerila za inovacije i globalnu saradnju. Industrijski divovi kao što su Oracle, Dell Technologies i Microsoft predstavili su vrhunska rješenja u oblasti umjetne inteligencije, računarstva u oblaku, cyber sigurnosti i upravljanja podacima, a sve usmjereno na rješavanje današnjih složenih poslovnih izazova i oblikovanje digitalne ekonomije sutrašnjice.

Međunarodna privlačnost događaja bila je jača nego ikada, gdje je preko 40 posto učesnika bilo prvi put, kao što su Južna Afrika, Vijetnam i Portoriko, a Evropa je predstavila svoju najveću delegaciju do sada. Ovo globalno učešće bez presedana omogućilo je formiranje međuregionalnih partnerstava od kojih se očekuje da dodatno ubrzaju rast AI ekosistema.

U toku pet dana potpisano je nekoliko Memoranduma o razumijevanju (MOU) s ciljem pokretanja globalnog tržišta umjetne inteligencije, za koje se predviđa da će dostići 1,339 biliona dolara do 2030. godine. GITEX GLOBAL 2024 se također fokusirao na ključne teme kao što su cyjber sigurnost, centri podataka i futurističke tehnologije poput autonomnih vozila i električnih aviona za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL).

Kao dio posvećenosti događaja istraživanju uloge umjetne inteligencije u kritičnim sektorima, GITEX je predstavio samit o budućoj digitalnoj ekonomiji, na kojem su se stručnjaci bavili regulativom AI, digitalnim finansijama i inovacijama u mobilnosti.

Uloga umjetne inteligencije u zdravstvu bila je u centru pažnje na GITEX DIGI_HEALTH 5.0, gdje su lideri industrije raspravljali o načinima na koje AI revolucionira brigu o pacijentima. Osim toga, bilo je opsežnih diskusija oko 5G, inteligentnog povezivanja i porasta podatkovnih centara sa AI-om.

Gledajući unaprijed, GITEX ima ambiciozne planove da proširi svoj globalni otisak nadolazećim događajima u Africi, Aziji i Evropi. GITEX AFRICA će se održati u Maroku od 14. do 16. aprila 2025., zatim GITEX ASIA u Singapuru, GITEX EUROPE u Berlinu i inauguralni GITEX NIGERIA u septembru 2025. Ovi događaji će nastaviti da podstiču međunarodnu saradnju i oblikuju budućnost globalnog tehnološke inovacije.

VEZANO

Korisno je znati: Aplikacija koja može osloboditi bespotrebno zauzet memorijski prostor