Marketing X Business

Grupa finansijskih kompanija pokrenula sistem za mobilno plaćanje

Marx.ba

(Foto: Wero payment)

Grupa evropskih banaka i finansijsko-tehnoloških kompanija objavila je da je trgovcima i potrošačima omogućila mobilno plaćanje sistemom wero, signaliziravši konkurenciju američkim kartičarskim i digitalnim divovima i finansijsko-tehnološkim kompanijama.

Trgovci koji koriste Computopovu platformu Paygate sada imaju pristup werou, objavila je Evropska inicijativa za plaćanje (EPI).

Sistem je osmišljen po uzoru na švicarski Twint, a obuhvata 14 evropskih banaka, uključujući nizozemske ABN Amro i ING, francuske BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole, Deutsche Bank.

Cilj je evropskim trgovcima i potrošačima omogućiti međusobne novčane transfere i transakcije u maloprodaji digitalnim novčanikom koji bi trebao eliminirati posrednike u plaćanju i smanjiti troškove. 

EPI želi konkurirati američkim finansijskim divovima poput Mastercarda i Vise, te Googleovim i Appleovim aplikacijama i Paypalu, napominje novinska agencija dpa.

– Uz transakcije, vizija za wero obuhvata i usluge s dodanom vrijednošću, uz potencijalno uključivanje inovativnih opcija “kupi odmah, plati kasnije” koje bi podržale banke, te provjeru digitalnog identiteta (e-ID) i integraciju programa maloprodajnih kompanijai za nagrađivanje lojalnosti, stoji na internetskoj stranici EPI-ja.

Wero će ojačati evropski suverenitet u platnom prometu, ustvrdio je član upravnog odbora Njemačke udruge štedionica (DSGV) i predsjednik nadzornog odbora EPI-ja Joachim Schmalzl.

– U Evropi do sada nismo imali vlastiti zajednički sitem plaćanja, rekao je Schmalzl.

– Čak i etablizirani sistemi poput njemačkog Girocarda i francuskog Cartea Bancaira obavljaju prekogranična plaćanja uz podršku kompanija izvan Evrope. Wero će dokinuti tu ovisnost održivo i na duži rok i ponuditi evropsku alternativu i time, između ostalog, zadržati dodanu vrijednost na području transakcija plaćanja u Evropi, poručio je, prenosi Zimo.

Povezani članci