Marketing X Business

Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS za Marx.ba: U Sarajevu uvodimo vinjete za autobuse

N. D.

(Izvor: Facebook)

U cilju sprječavanja masovnog turizma, sve više gradova u svijetu primjenjuje različite modele koji bi obezbijedili bar minimalno funkcioniranje komunalnih službi. Sve češće je to uvođenje taksi ili ulaznica koje će turisti morati da rezervišu unaprijed. Pored toga, oni će morati i platiti svoj ulazak u gradove u zavisnosti od toga koliko dugo planiraju da ostanu. Venecija je bila prvi grad koji se ozbiljno pozabavio ovim pitanjem, a taj primjer slijede i ostale evropske destinacije.

Turističke takse ili naplata ulaznica za ulazak u gradove nisu novost. O tome se javno priča već nekoliko godina, i takve mjere su već dosta dugo odlagane. Postoje i turističke organizacije upozoravaju da su to izuzetno nepopularne mjere koje mogu ugroziti turističku industriju, ali većina misli drugačije.

Kod nas već postoje boravišne takse, one nisu velike i one su čini se prihvatljive svima, ali radi na nekim drugim, itekako bitnim stvarima, posebno nakon što se novi projekt u Mostaru pokazao uspješnim.

– Jučer smo bili na sastanku sa predstavnicima UNESCO-a. Kako je to urađeno za Mostar, sada će biti uvedene vinjete i za autobuse koji idu u Sarajevo. Sve će ići preko Turističke zajednice koja će tako imati svoju značajnu ulogu u tom projektu. U našem planu je da se za slijedeću godinu nabavi softver, kamere, da se sve pokrije po uzoru na ono što je napravljeno u Mostaru, najavljuje ekskluzivno za Marx.ba Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Kako kaže, ta će se priča sada razrađivati od sigurnosnog sistema, toga ko će pratiti kamere, naplaćivati kazne, a kako naglašava, to je tek početak.

– UNESCO će nam pomoći na ovom projektu, a onda u budućnosti ćemo razmatrati i druge stvari. Turističke takse o kojima govorite su nešto što bi opet morali raditi s nekim ako se odlučimo za taj korak. Tu se radi o zaštiti okoliša, smanjenju ulaska automobila u grad i to će se razmatrati u budućnosti. Vidjet ćemo šta će nam kamere i sve ovo što radimo za autobuse pomoći u implementaciji nekog narednog projekta, a to su te takse, naglasio je Fazlagić.

Inače, vinjete su u Mostaru uvedene u martu ove godine. Kako je objavljeno, projekt uvođenja naknade za upotrebe lokalnih prometnica za posebne kategorije vozila na području grada Mostara, popularno nazvan vinjete, pokazao je odlične rezultate. U prvih pet mjeseci od uvođenja je prodano više od 5.500 vinjeta, s prihodom od preko 400.000 KM.

Cijene dvodnevnih vinjeta u Mostaru iznose 25, 45 i 80 KM (razlika po broju sjedišta), dok su cijene sedmodnevnih vinjeta 60, 120 i 210 KM.

Povezani članci