Marketing X Business

Hodanje unazad novi je fitness trend, evo šta o njemu misli struka

Marx.ba

(Izvor: Instagram)

Na društvenim mrežama svakodnevno se pojavljuju novi trendovi. Hodanje unazad na traci za trčanje jedan je od njih. Nedavno je postao popularan na TikToku i Instagramu, a pojedinci čak tvrde da ova vježba poboljšava ravnotežu i stabilnost. Fitness trener Dino Hrenar otkrio nam je još nekoliko prednosti, ali i rizika.

Hrenar navodi da se prednosti hodanja unazad ne razlikuju previše od hodanja unaprijed, osim kada se radi o ljudima s ozljedama donjih ekstremiteta zbog prenaprezanja. Ipak, postoji nekoliko benefita.

– Neke prednosti hodanja unatrag mogu biti bolji razvoj ravnoteže i funkcionalne pokretljivosti. Ova se aktivnost preporučuje kako bi se ostvarila ili poboljšala pravilna izvedba hoda, kaže trener u razgovoru za Indexfit.

Također tvrdi da je hodanje općenito jako važno za naše tijelo i jedan je od najpodcjenjenijih oblika aktivnosti današnjice. Hodanje unazad ne bi preporučio rekreativcima i početnicima, jer od toga neće dobiti puno benefita.

– Hodanje unatrag preporučio bih isključivo osobama kojima je potreban neki oblik terapije, rehabilitacije ili prevencije ozljede, propisane od strane fizioterapeuta, naveo je.

Trener objašnjava da je hodanje unatrag zahtjevniji oblik hodanja jer nemamo dobru vidnu sliku gdje stajemo. Ako smo početnici, Hrenar preporučuje da započnemo na ravnoj traci bez podizanja nagiba, lagano se pridržavajući za rukohvate trake za trčanje. Kako napredujemo, možemo povećavati brzinu i nagib.

– Rizik koji se može javiti tokom hodanja unazad je gubitak ravnoteže, što može dovesti do nesretnog pada i nekih lakših ili težih povreda. Osim toga, ako osoba već ima problema s koljenima ili kukovima, postoji rizik da se povrede pogoršaju s obzirom na to da je sila djelovanja na koljena i kukove tokom hodanja unazad veća, spomenuo je.

Međutim, tvrdi da ova aktivnost može biti priprema tijela za glavni dio treninga.

– Hodanje unazad može biti oblik zagrijavanja u trajanju od pet do deset minuta, ali ako je riječ o nekoj vrsti rehabilitacije ili terapije, onda se radi po preporuci stručnjaka, zaključio je Dino Hrenar, prenosi Indexfit.

Povezani članci