Marketing X Business

Hong Kong i Singapur najskuplji u svijetu, Sarajevo najpovoljnije za strane radnike u regionu

Bloomberg Adria

(Foto: X)

Svjetska finansijska središta Hong Kong i Singapur nalaze se na vrhu nove globalne liste najskupljih gradova na svijetu za strane radnike u 2024. godini. Treće, četvrto, peto i šesto mjesto na Mercerovoj listi zauzeli su švicarski gradovi Cirih, Ženeva, Bazel i Bern.

Četiri švicarska grada našla su se u prvih deset najskupljih za život stranih radnika najviše zbog visokih troškova zakupa stanova.

Njujork je pao za jedno mesto i zauzeo sedmo mjesto. London je zauzeo osmo mjesto, popevši se za devet mjesta od prošlogodišnjeg rangiranja. Glavni grad Bahama, Nasau, zauzeo je deveto mjesto, dok je deseti na listi Los Anđeles.

U Mercerovom izvještaju se navodi da rastući troškovi stanovanja i “promjenljivi trendovi inflacije” vrše pritisak na kompanije da prilagode pakete naknada koje nude radnicima iz drugih zemalja. To znači da kompanije moraju više ulagati kako bi nadoknadile troškove života i održale konkurentne plate za svoje međunarodne zaposlene.

– Izazovi troškova života imali su značajan utjecaj na multinacionalne organizacije i njihove zaposlene. Visoki životni troškovi mogu dovesti do toga da zaposleni prilagode svoj životni stil, smanje diskrecionu potrošnju ili čak da se bore da zadovolje svoje osnovne potrebe. Da bi nadoknadili ove izazove, poslodavci mogu ponuditi kompenzacijske pakete koji uključuju stambene naknade ili subvencije ili pružaju druge usluge podrške, rekla je Yvonne Traber, Mercerov globalni lider mobilnosti.

Najskuplji grad u regionu za život stranih radnika je Tirana i nalazi se na 103. mjestu. Iza nje su Ljubljana, Zagreb, Budimpešta i Bukurešt, pa Beograd.

Beograd je ove godine zauzeo 159. mjesto na listi najskupljih gradova za život stranih radnika. Prošle godine Beograd se nalazio na 175. mjestu, što znači da su i u Srbiji skočili troškovi života, a za ovu listu najviše se gledaju cijene zakupa stanova, cijena jaja, cijene usluga u frizerskim salonima, cijena maslinovog ulja, cijena goriva i cijena kafe u restoranima. Najjeftiniji gradovi u regionu za život stranih radnika su Sofija, Skoplje i Sarajevo.