Marketing X Business

Hyundai i Kia osmislili auto gumu s integriranim lancima za snijeg

Marx.ba

(Izvor: Hyundai)

Neobična tehnološka inovacija stiže iz južnokorejske automobilske grupacije, čiji su stručnjaci iz Hyundaija i Kije osmislili novu tehnologiju za pretvaranje običnih automobilskih guma u gume s lancima za snijeg.

U njihovom konceptu u samu gaznu površinu gume integrirani su lanci za snijeg, u redovnom režimu skriveni unutar standardne strukture gume, odnosno u njezinim radijalno postavljenim utorima.

Na zahtjev vozača, samo pritiskom na tipku u kabini, ti lanci mijenjaju oblik, pa se izdižu iznad gazne površine i tako pomažu u prianjanju u slučaju naglih promjena uvjeta na cesti. Zatekne li vas, dakle, s ovim gumama snijeg na cesti iznenada, nećete morati niti izaći iz automobila kako bi na njega postavili lance.

Tajna inovacije je u metalnoj leguri od koje su “lanci” načinjeni. Ona ima mogućnost “pamćenja” oblika. Lancima je tako predefiniran oblik u kojem vire iz šara u gumi, ali su umjetno postavljeni u drugi oblik, onaj kada su skriveni. Kada vozač pritisne spomenutu tipku za aktiviranje lanaca, do njih stiže električni impuls, koji uzrokuje da se materijal vrati u zapamćeni oblik, tj. da lanci izvire iz profila gume, povećavajući tako trenje na snijegu, a samim time i stabilnost i sigurnost vožnje. Kako to u teoriji izgleda, najbolje je pogledati na priloženom videu.

Iz Hyundaija i Kije poručuju da su već pokrenuli proces patentiranja ove tehnologije te da planiraju razmotriti njezinu masovnu proizvodnju. Izrazili su i nadu da će jednog dana ova inovacija naći svoj put i do njihovih automobila, donoseći tako novo visokotehnološko rješenje koje ima izravne pozitivne učinke za kupce, prenosi Autonet.