Marketing X Business

I pored velikog rasta cijene kakaovca: Kraš grupa uvećala prihode i neto dobit

Marx.ba

(Foto: Kraš)

Kraš grupa u prvom kvartalu poslovala je s neto dobiti od 1,45 miliona eura, što je za 0,88 miliona eura više od dobiti ostvarene u istom periodu prošle godine, izvijestili su u utorak iz te konditorske industrije.

U tom je periodu Kraš grupa ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 43,95 miliona eura, što je za 6,27 miliona eura, odnosno 16,6 posto više u odnosu na ostvarenje u istom periodu 2023. godine. Istodobno, rasli su i ukupni konsolidirani rashodi i to za 14,6 posto te su dosegli 42,2 miliona eura, prenosi Tportal.

Volumen prodaje konditorskog asortimana porastao je za 10 posto u odnosu na godinu ranije. Pritom je na njihovom domaćem tržištu ostvarena za 8,8 posto veća količinska prodaja u odnosu na prethodnu godinu, dok je na izvoznim tržištima porasla za 11,5 posto.

Po riječima predjsednika Uprave Kraša d.d. Alena Hamića, za sada pozitivni rezultati prvog kvartala pokazuju stabilnost poslovanja Grupe i daju im vjetar u leđa za suočavanje s izrazito izazovnom godinom, posebno s obzirom na rast cijena kakaovca.

– U posljednjih nekoliko mjeseci na globalnom nivou dogodile su se, usudio bih se reći, tektonske promjene kada je riječ o kakaovcu, našoj glavnoj sirovini, a trend pokazuje da se situacija neće tako brzo stabilizirati. Unatoč tome što ovako snažan rast cijene kakaovca rezultira iznimnim pritiskom za poslovanje Kraša činimo sve kako bismo amortizirali ovaj udar za više od 300 posto porasta u samo godinu dana. Konkretnije, pravi utjecaj ovog ozbiljnog povećanja očekujemo već u idućim mjesecima. Prilagođavamo poslovanje i aktivnosti te nastavljamo ulagati u našu proizvodnju i ljude što nam je imperativ, kako bi Kraš zadržao te dodatno ojačao poziciju jednog od najvećih konditorskih proizvođača na području jugoistočne Evrope, izjavio je Allen Halamić, predsjednik Uprave Kraša d.d.

Povezani članci