Marketing X Business

Inovacija: Ambalaža za kafu pod kaucijom

Marx.ba

(Izvor: X)

Danski grad Arhus započeo je testiranje inovativnog depozitnog sistema za višekratne šolje za kafu, u namjeri da smanji otpad.

Ovaj sistem, sličan onom za drugu ambalažu, omogućava mušterijama da prilikom kupovine kafe za ponijeti, uzmu višekratnu šolju uz polaganje kaucije od pet kruna (0,70 eura).

Nakon konsumiranja kafe, šolju mogu ostaviti u jednom od 25 kontejnera u gradu, gdje se iznos kaucije automatski refundira na kreditnu karticu.

Više od 40 barova i kafića se već prijavilo za učešće u pilot projektu. Kompanija Tomra preuzima šolje vraćene u automate i transportuje ih do postrojenja za čišćenje. Nakon detaljnog čišćenja i pregleda, šolje se ponovo vraćaju u sistem.

Ovaj pristup rješava logističke izazove za kafiće i restorane, dok kompanija ističe da prelazak na višekratne šolje može smanjiti emisije gasova staklene bašte za 70%.

U početku, sistem će se fokusirati na topla i hladna pića, a nakon trogodišnjeg testiranja mogao bi se proširiti na druge vrste ambalaže za hranu.

Arhus, sa populacijom od oko 330.000 ljudi, prvi je grad koji je uspostavio ovakav sistem za šolje za ponijeti, dok je depozitni sistem za limenke i flaše stupio na snagu još 2002. godine.

Povezani članci