Marketing X Business

Istraživanje: Banke očekuju oporavak potražnje za stambenim i korporativnim kreditima

Marx.ba

(Izvor: X)

Banke u eurozoni očekuju blagi oporavak potražnje za stambenim i korporativnim kreditima u prvim mjesecima ove godine, pokazalo je u utorak istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

I na kraju 2023. godine banke su neto postrožile kriterije za dodjelu kredita, uz strožije uvjete za kompanije i potrošačke kredite i ublažene za one stambene, utvrdio je ECB anketom u kojoj je učestvovalo 157 zajmodavaca.

Strožije uvjete mogle su u poslovnom sektoru očekivati u prvom redu kompanije u građevinskom i sektoru nekretnina.

Glavni je razlog za postrožene standarde dodjele kredita percepcija rizika, utvrdio je ECB, a većina anketiranih banaka očekuje da će ih postrožiti i u prvom tromjesečju 2024. godine.

Potražnja kompanija i domaćinstava za kreditima ponovo je značajno oslabila na kraju 2023. zbog podignutih kamatnih stopa, navodi ECB, ističući i smanjena fiksna ulaganja kompanija, poljuljano povjerenje potrošača i slabije izglede za tržište stambenih nekretnina.

Banke ipak očekuju blagi neto oporavak potražnje za korporativnim i stambenim kreditima na početku 2024., prvi put od početka 2022. godine.

– Očekivano neto povećanje povezano je s procjenama banaka o dugoročnoj potražnji za kreditima dok bi ona kratkoročna trebala biti nepromijenjena, stoji u izvještaju.