Marketing X Business

Istraživanje o životnim navikama u Evropi: Prepoznaju li građani ključne zdravstvene pokazatelje

Marx.ba

(Izvor: Ejournalz)

Huawei Health Survey 2023., evropska zdravstvena anketa nudi vrijedan uvid u stavove i ponašanja evropskih građana povezana s osobnim zdravljem. Istraživanje koje je proveo Ipsos, otkriva neostvarene potencijalne prednosti korištenja pametnih satova u vrijeme kada su preventivna skrb i demokratizacija zdravstvenih informacija kritično potrebne više nego ikada

– Mentalno i tjelesno zdravlje je na vrhu dnevnog reda prioriteta za pojedince i šire društvo, napominje William Tian, predsjednik Evropske divizije Huawei Consumer Business Group.

– Namjeravali smo otkriti daju li evropski građani aktivno prioritet svom osobnom zdravlju i prepoznaju li ključne zdravstvene pokazatelje koji su ključni za njihovu opću dobrobit. Osim toga, nastojali smo provjeriti pokazuju li korisnici pametnih satova veću svijest o zdravlju i zdravije navike u usporedbi s onima koji ih ne koriste. Naše je istraživanje otkrilo neke uznemirujuće činjenice, dok je istovremeno nedvosmisleno pokazalo transformativni utjecaj pametnih satova usmjerenih na zdravlje, dodao je.

Prenosimo neke od nalaza Huawei Health Survey istraživanja.

Rezerviranost ocjene općeg zdravstvenog stanja ispitanika

Interes evropskih ispitanika za osobno zdravlje je visok, s podjednakim fokusom na psihičku dobrobit i fizičko zdravlje (>83 posto u odnosu na >82 posto). Međutim, opće zadovoljstvo zdravljem ostaje u umjerenim parametrima i samo je polovica sudionika ankete izjavila da je zadovoljna svojim općim zdravstvenim stanjem.

Naglašena je zabrinutost povezana s fizičkom spremom (24 posto), pokretljivošću (26 posto), smanjenim nivoom energije (29 posto) i značajnim postotkom prekomjerne težine ili pretilosti (46 posto). Zaključno, jasan je apetit i potreba za značajnim zdravstvenim poboljšanjem.

Put popločen dobrim namjerama često vodi do razočaravajućih ishoda

Čak 91 posto ispitanih ljudi izrazilo je želju poboljšati barem jedan aspekt svog životnog stila direktno povezanog s njihovim zdravljem. Većina njih navodi poboljšanja u gotovo četiri (3,9) najčešće odabrane zdrave navike od onih ponuđenih u ispitivanju. Tako je smanjenje stresa bilo glavni prioritet za 43 posto ispitanika, a zatim ide održavanje korektne tjelesne težine kod njih 40 posto.

Fokus na zdravu prehranu navodi 35 posto ispitanika, isto kao i na postizanje dovoljne količine sna, dok njih 34 posto želju na uvođenje svakodnevne tjelovježbe. Unatoč tim iskazanim težnjama ispitanika, čak 72 posto evropskih građana priznalo je da im je potrebna dodatna motivacija ili da često gube motivaciju u provođenju zdravih životnih navika.

Jaz između stvarnih činjenica i neprovjerenih medijskih natpisa koči napredak

Iskazano znanje o važnim zdravstvenim pokazateljima vrlo je ograničeno kod ispitanika, pri čemu većina mjera koje su ispitanici naveli uopće nisu stvarni zdravstveni parametri, već medijski propagirane aktivnosti u ekvivalentu članaka “Zašto piti više vode s limunom”.

Svijest o tome koje su metrike i njihova tačna očitanja potrebna za skeniranje zdravstvenog stanja svakog pojedinca pokazala se vrlo niskom. Međutim, ova rupa u znanju može se prebroditi redovnim pristupom personaliziranim zdravstvenim očitanjima koja izravno utječu na dublje razumijevanje osobnog zdravstvenog stanja.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci