Marketing X Business

Iz kompanije Drvosječa za Marx.ba: Ne predviđamo poskupljenja ogrjeva koja bi ugrozila budžete građana

N. D.

(Izvor: Drvosječa)

Mnoge raduje što se dobro vrijeme produžilo i na novembar, obzirom da to svakako utječe na kućne buždete i smanjenu potrošnju kada se radi o grijanju. Međutim, jasno je oni koji to do sada nisu učinili, morat će se opskrbiti ogrjevom za zimu.

Najveća potražnja ogrjeva je u jesen, ali ima i onih koji su ovaj posao ostavili za početak sezone grijanja. Iako je poznato da su cijene ogrjeva u proljeće i početkom ljeta jeftinije nego na jesen i tokom sezone, mnogi građani ga nisu nabavili, a najčešći razlog jesu finansije.

U razgovoru sa Muhamedom Helačem iz kompanije Drvosječa koja se bavi plasmanom ogrijeva, pokušali smo saznati kakva je trenutno potražnja, kakve su cijene i očekuju li se bilo kakvi poremećaji u plasiranju njihovih proizvoda.

– Trenutne cijene su aktuelne na tržištu još od avgusta mjeseca što potvrđuje pozitivnu stabilnost na tržištu ogrijeva. Samim tim, građani su to i prepoznali te najčešće poručuju količine kao i uvijek odnosno poručuju količine koje su im potrebne za cijelu zimu. Međutim, svakako da ima i slučajeva gdje građani umanjuju svoje narudžbe koje su im inače potrebne za grijanje tokom cijele zime a sve iz razloga poskupljenja svih ostalih namirnica i potrepština. Na taj način, što je sasvim normalno, građani vrše raspored troškova. U prilog takvom rasporedu troškova im idu i trenutne visoke temperature ali se nadamo da će svi na vrijeme, odnosno do prvog snijega, riješiti pitanje grijanja i nabaviti ogrijev, kaže Helač za Marx.ba.

U Drvosječi su zadržali cijene već nekoliko mjeseci.

– Drveni pelet se na tržištu može nabaviti po cijeni u rasponu 500 – 520 KM ovisno od kvalitete, iscijepano ogrijevno drvo po cijenu u rasponu 150 – 165 KM dok je cijena mrkog uglja 285 KM po toni, a lignit/drvenog uglja 235 KM po toni. Kao što sam i naveo, cijene su iste već evo treći mjesec te nije došlo do promjena, a kako trenutno stvari stoje najvjerovatnije da će i mjesec novembar proći bez značajnijih promjena u cijeni. To potvrđuje da su ove cijene uistinu realne sa aspekta cijene koštanja proizvodnje istih. Svakako, na svakom tržištu je normalno da se cijena robe poveća kada se poveća potražnja za tom robom pa je tako i normalno i to se dešava zadnjih 20 godina da svi vidovi ogrjeva u određenoj mjeri poskupe kada počne zimsko godišnje doba. Tako tržišta funkcionišu. Ove godine, zbog trenutnog stanja na tržištu, ne predviđamo poskupljenja koja bi ugrozila budžete naših građana mada moramo biti svjesni da cijena ogrijeva ovisi od dosta faktora počevši od goriva do električne energije. Nadamo se da do poskupljenja goriva neće doći, a što se eletkrične energije tiče – svjedoci smo da preduzeća za proizvodnju i distribuciju električne energije već uveliko putem medija najavljuju značajna poskupljenja električne energije pa se nadamo da će građani što prije nabaviti ogrjev dok je tržište zasigurno stabilno, naglašava naš sagovornik.

Zanimljivo je čuti i šta je to ono što građani trenutno naviše traže.

– Kako je to i standardno na našem tržištu, najtraženiji je drveni pelet i iscijepano ogrijevno drvo. Za ovim proizvodima je uvijek najveća potražnja jer su ekološki najprihvatljiviji vidovi grijanja, a samim tim su i lagani za korištenje. Suprotno tome su ugljevi kojima popularnost iz godine u godinu sve više opada te je broj korisnika sve manji, kaže Helač.

Pred Drvosječom je kao pred jednom do vodećih kompanija i izazov da se nosi s potražnjom u ovom periodu kada su hladniji dani stigli, a potreba za ogrjevom je veća.

– Naša kompanija bilježi porast potražnje u posljednjih par sedmica otkako nas ujutro dočekuju znatno hladnija jutra, a navečer znatno hladnije večeri nego u ranijim mjesecima. Bilježimo također i dosta korisnika koji se sa opcije grijanja na plin vraćaju na grijanje na ogrjev. Po informacijama koje dobijamo od takvih korisnika, stav je da ne žele zimu dočekati u nesigurnosti od ponovnih promjena cijena plina ili još gore – od totalne nestašice plina. Kompanija Drvosječa, koja je teritorijalno prisutna u cijeloj Bosni i Hercegovini sa zasigurno najvećim kapacitetima na tržištu, uspješno odgovara cjelokupnoj povećanoj potražnji za ogrjevom. Od momenta narudžbe pa do isporuke na adresu kupca, potrebno je svega 2 do 3 dana. Kupovina se može realizovati i na rate pa na takav način olakšavamo našim kupcima da što lakše nabave ogrjev, potvrđuje Helač.

Iz kompanije su imali i poruku kupcima.

– Kao kompanija koja iza sebe ima desetljeća iskustva, savjetujemo građanima da što ranije odnosno prije početka zimskog godišnjeg doba, nabave ogrjev. Na taj način će i uštedjeti,ogrjev će dobiti jako brzo a samim tim će i sebi olakšati predstojeće hladnije dane. Dosadašnja iskustva i informacije sa terena nam govore da je ipak grijanje na vlastito ložište najsigurnije, a što najviše potvrđuju i kupci koji su odlučili da se više ne griju na plin nego da lično upravljaju grijanjem svog domaćinstva preko vlastitog ložišta. A što se sigurnosti u vlastito ložište tiče – kompanija Drvosječa je tu da to potvrdi, isporukom ogrjeva u svega nekoliko dana od narudžbe naših kupaca, poručili su.