Marketing X Business

J.P. Morgan kaže da je "carry" trgovanje sve manje privlačno zbog centralnih banaka

Bloomberg Adria

(Foto: J.P. Morgan/Facebook)

Sve manje investitora je raspoloženo za takozvano “carry” trgovanje, a razlog je rast volatilnosti uslijed promjene narativa Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država, rekli su iz kompanije J.P. Morgan Chase & Co.

Fondovi sa “carry trade” instrumentima (koji podrazumijevaju zaduživanje u valutama s niskim kamatama u cilju prikupljanja sredstava za investiranje u valute s visokim kamatama) zabilježili su znatne gubitke u prošlom mjesecu, napisali su analitičari kompanije, među kojima je i Meera Chandan. Oni su skrenuli pažnju na to da su valute zemalja članica Grupe 10 otpornije u ovim trgovanjima.

– Zaključak je da se gomilaju faktori koji ne idu u prilog svjetskim ‘carry’ pozicijama, napisali su analitičari.

– Gubitke bi moglo uvećati usporavanje američke inflacije koje bi bilo praćeno nešto blažim stavovima Feda u budućnosti, dodaju.

Investitori traže ulaganja s visokim prinosom još otkako je volatilnost skočila nakon izbora održanih od Meksika do Indije. Povrat na indeks “carry” trgovine, koji uključuje meksički pezos i japanski jen, zabilježio je najveći sedmični pad od početka pandemije nakon što je Claudia Sheinbaum pobijedila na izborima u Meksiku.

– Apetit za ‘carry’ trgovanjem je ugrožen na dugi rok, čak i za valute G10, ako poraste broj očekivanih smanjenja kamata Feda za ovu godinu i početak sljedeće. Međutim, ne isključujemo dobitke na kratak rok ako se na tržištima u razvoju slegne prašina, kao i u slučaju da podaci u SAD pokažu iznenadno ubrzanje inflacije, rekli su analitičari.

Povezani članci