Marketing X Business

Kako bh. industrija gleda na oporavak Njemačke

Bloomberg Adria

(Foto: Shutterstock)

Njemačka industrija daje ohrabrujuće znakove života, s drugim uzastopnim mjesecom rasta proizvodnje. Ovaj podatak predstavlja pozitivnu vijest ne samo za Njemačku, već i za ekonomije njenih trgovinskih partnera, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, istakao je potpredsjednik i CEO MAN+HUMMEL BA Tešanj Mahmut Galijašević.

– Njemačka jeste naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner, jedna od rijetkih zemalja u koju izvozimo više nego što iz nje uvozimo. To je istina koja se proteže kroz sve industrijske sektore Bosne i Hercegovine, od primarne industrije do tekstila, a posebno se ističe automobilska industrija, napomenuo je Galijašević.

Automobilska industrija, kao ključni sektor u Njemačkoj, posebno osjeća puls njene ekonomije.

– Znamo da je njemačka ekonomija najznačajnija u Evropskoj uniji, a automobilska industrija čini srž njene privrede. Stoga, oporavak njemačke ekonomije ima direktan utjecaj na naš sektor, dodao je Galijašević.

Iako je Njemačka nedavno prošla kroz nekoliko kvartala loših rezultata, Galijašević izražava optimizam u vezi s njenim oporavkom.

– Drago mi je čuti da se njemačka ekonomija oporavlja nakon nekoliko izazovnih kvartala. Ovaj trend će biti pozitivan signal za bosanskohercegovačku privredu, istakao je.

Gledajući prema budućnosti, Galijašević predviđa stabilan oporavak njemačke privrede do kraja ove godine, s nastavkom rasta i u 2025. godini.

– Oporavak njemačke ekonomije donosi nadu za sve nas koji smo povezani s njom. Očekujemo da će se ova pozitivna dinamika nastaviti i pružiti stabilan temelj za budući rast i razvoj, zaključio je Galijašević.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci