Marketing X Business

Kako El Niño utječe na cijenu čokolade na svjetskom tržištu

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Čokolade su u svijetu sve skuplje zbog poskupljenja sirovina, ali to je uzrok samo “na prvi pogled”, piše portal “The Southafrican”.

Statističari su izračunali prosječno povećanje cijene čokolade u maju od 14 posto u odnosu na maj prošle godine, a samo ove godine sedam posto, ali više od 63 posto od 2017. godine.

U igri je nekoliko faktora, no glavni razlog je rast globalnih cijena kakaovca koje rastu posljednje tri godine, a 2024. godine će dosegnuti 46-godišnji maksimum.

Područja za proizvodnju kakaovca u zapadnoj Africi najveća su na svijetu. Vremenski obrasci El Niño koji donose dugotrajnu sušu na nekim mjestima i jaku kišu na drugim nepovoljno su utjecali na ta područja. Bolesti usjeva, kao i geopolitičke napetosti zbog rata između Rusije i Ukrajine, utječu na tržište gnojiva.

El Niño je izazvao suho vrijeme u zapadnoj Africi i pridonio problemima na plantažama, kao što je virusna bolest mladica.

Nedostatak zrna kakaovca je ove godine gotovo doveo do zatvaranja pogona za preradu u Obali Slonovače i Gani. Ove dvije zemlje čine 60 posto svjetske proizvodnje.

Iako su prinosi u padu, globalna potražnja raste. To je stvorilo globalnu neravnotežu ponude i potražnje i rezultiralo znatno višim cijenama.

Tržišni stručnjaci predviđaju da će globalnoj nestašici kakaovca uskoro doći kraj. Oporavak proizvodnje kakaovca na najvećim svjetskim farmama trebao bi stati na kraj toj ogromnoj nestašici, prema robnom posredniku Marek Group.

Grupa očekuje da će proizvodnja kakaovca premašiti potražnju u nadolazećoj sezoni 2024.-25. koja počinje u oktobru. To bi označilo prvu godinu suficita nakon tri uzastopne sezone deficita.

Očekivani bolji vremenski uvjeti u zapadnoj Africi također će pozitivno utjecati na proizvodnju kakaovca. Vlažnije vrijeme u zapadnoj Africi već pomoglo padu cijena kakaovca s historijski najviših nivoa ranije ove godine, prenosi Seebiz.