Marketing X Business

Katapultirana potražnja za etherom: Evo zašto se to događa

Marx.ba

(Foto: X)

Ether je upravo zabilježio jedan od svojih najjačih dana u kontekstu akumulacije od strane dugoročnih posjednika — naizgled iskoristivši prednost pada cijene od 2% tokom 24 sata.

– Potražnja za Ethereumom je naglo porasla. Kupovina od strane stalnih vlasnika bila je jučer druga najveća ikad zabilježena, napisao je voditelj istraživanja CryptoQuant Julio Moreno u objavi od 13. juna na platformi X.

Moreno je istakao da je 12. juna 298 000 Ether tokena stečeno akumulacijskim adresama tokom perioda od 24 sata — što je u vrijeme objave otprilike iznosilo 1,34 milijarde dolara.

Stečeni iznos bio je samo 6% manji od rekorda 11. septembra 2023., kada su dugoročni vlasnici kupili 317 000 Ethera dok je cijena pala ispod 1.600 dolara.

Povećanje potražnje dolazi usred pada cijene Ethera od 8,49% u proteklih sedam dana. Prvobitno pavši ispod 3.800 dolara 8. juna, nije se uspio vratiti, ali je ostao iznad 3.400 dolara kroz cijeli period, prema podacima CoinMarketCap.

Jutros rano, Ether se trguje po 3.472 dolara. Prethodne cjenovne akcije pokazale su da ovo područje oko 3.500 dolara predstavlja tvrdoglavi otpor za bikove, izvijestio je Cointelegraph 11. juna.

Također je primijećeno da to možda nije kraj padu, navodeći sličan pad ispod 3-500 dolara 11. aprila, što je dovelo do pada od 25% dosegnuvši najnižu vrijednost od 2.814 dolara do 2. maja.

U međuvremenu, predsjednik Komisije za vrijednosne papire i razmjenu Sjedinjenih Američkih Država (SEC) nagovijestio je da bi spot Ether fondovi kojima se trguje na burzi (ETF) mogli dobiti konačno odobrenje za trgovanje prije kraja septembra.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler predvidio je tokom saslušanja Senatskog odbora za bankarstvo da bi regulator mogao potpisati konačna odobrenja za uvrštenje i trgovanje dionicama spot Ether ETF-ova u roku od tri mjeseca.

Dana 23. maja, SEC je dao preliminarno regulatorno odobrenje za spot Ether ETF-ove u SAD odobravanjem 19b-4 prijava osam podnositelja zahtjeva. Međutim, trgovanje može započeti tek nakon što se odobri i izjava o registraciji S-1, piše Seebiz.