Marketing X Business

KfW banka priprema izdavanje tokenizovanih obveznica

Marx.ba

(Foto: Cryptorank)

KfW, najveća razvojna banka u Njemačkoj, udružila se s Digitalnom berzom Štutgart (BSD) u pripremi za nadolazeću ponudu digitalnih obveznica baziranih na blockchainu, objavile su kompanije u zajedničkom saopćenju za javnost.

Naime, KfW planira izdavanje obveznica u narednim sedmicama prema njemačkom Zakonu o elektronskim hartijama od vrijednosti (eWpG). BSD će nadgledati kripto novčanike i osigurati privatne ključeve tokom procesa izdavanja i otkupa.

– Kao jedan od najvećih i najaktivnijih emitenata obveznica na svijetu, aktivno pokrećemo inicijative digitalizacije u procesu izdavanja i poravnanja. Korištenje novih tehnologija kao dio testiranja Evropske centralne banke (ECB) omogućava nam da tehnički obradimo transakciju “isporuka naspram plaćanja” i na taj način podržava naše putovanje digitalnog učenja, rekao je Gaetano Panno, šef upravljanja transakcijama u KfW-u.

Projekat KfW-a je najnoviji primjer tradicionalnih finansijskih institucija koje istražuju načine za postavljanje tradicionalnih finansijskih instrumenata kao što su obveznice, krediti i sredstva na blockchain platformi. Proces, također poznat kao tokenizacija stvarnih sredstava (RWA), obećava operativne koristi kao što su brža i transparentnija poravnanja transakcija, niži troškovi i veća efikasnost i transparentnost.

Prošlog mjeseca, italijanska državna razvojna banka Cassa Depositi e Prestiti SpA (CDP) i zajmodavac Intesa Sanpaolo završili su izdavanje obveznica zasnovane na blockchainu, kao dio probe ECB-a.

Predstojeće izdavanje digitalnih obveznica KfW-a slijedi nakon junske, prve tokenizovane ponude zajmodavca, digitalne obveznice od 100 miliona eura, koristeći Polygon (MATIC) mrežu, piše Investitor.me.