Marketing X Business

Koliko će ko zaraditi na Evropskom prvenstvu u fudbalu: Nacionalni savezi trljaju ruke

Marx.ba

(Foto: UEFA/Facebook)

Samim plasmanom na Evropsko prvenstvo u fudbalu u Njemačkoj svaka reprezentacija zaradila je 9,25 miliona eura.

Svaka pobeda u grupi ekipama donosi dodatni milion eura, neriješen rezultat pola miliona, a Evropska fudbalska unija je znatno prije početka EP objavila da će ukupan nagradni fond iznositi 331 milion eura.

Evropsko prvenstvo je počelo 14. juna i trajat će sve do 14. jula za kada je zakazano finale u Berlinu.

UEFA će timove za plasman u osminu finala nagraditi sa dodatnih 1,5 miliona, za četvrtfinale sa 2,5, a polufinale sa četiri miliona eura. Ko dođe do finala i taj meč izgubi dobija pet miliona eura dok će budući evropski prvak inkasirati osam miliona eura.

Maksimalan iznos koji jedan tim može dobiti, što podrazumijeva sve pobjede, uključujući sve tri utakmice u grupi je – 28,25 miliona eura.

Igrači na evropskim i svetskim prvenstvima ne zarađuju plaću za igranje u svojoj reprezentaciji. Umjesto toga, dobijaju bonuse ili dnevnice na osnovu učinka tima. Novčane nagrade idu fudbalskom savezu ili organizaciji neke zemlje, a savez dijeli novac sportistima na osnovu ugovora koje su igrači potpisali prije turnira. Zarada se dijeli po procentina (savez – igrači i stručni štab).

Reprezentacije i njihovi fudbalski savezi dogovaraju raspodjelu i procente ranije, tako da i kada reprezentacije naprave isti rezultata, ne znači da će igrači isto zaraditi.

Prema pisanju Mourning stara, neke fudbalske federacije plaćaju svojim igračima paušalne naknade, a neki od njih, posebno oni koji su zaradili velike količine novca u svojim klupskim karijerama, često novac koji dobiju doniraju.

Na primjer, kada je francuska senzacija Kylian Mbappe imao 19 godina, zarađivao je oko 22.300 dolara po utakmici na Svjetskom prvenstvu 2018, plus prijavljenih 350.000 dolara bonusa za pobjedu u finalu.

Novac je, prema pisanju ovog lista, donirao Premiers de Cordees, udruženju koje organizuje sportske manifestacije za djecu sa smetnjama u razvoju.

Povezani članci