Marketing X Business

Kraš grupa u prvih šest mjeseci 2024. godine s 11,7 posto većim prihodima nego lani

Marx.ba

(Foto: Kraš/Facebook)

Kraš Grupa je, prema nerevidiranim rezultatima poslovanja, u prvoj polovini 2024. godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 89,67 miliona eura što je za 9,4 miliona eura, odnosno 11,7 posto, više nego u istom periodu prošle godine. Ukupni konsolidirani rashodi u prvih šest mjeseci ove godine iznose 84,98 miliona eura i veći su od prošlogodišnjih za 11,1 posto, saopćili su. 

– U proteklom je periodu Kraš grupa ostvarila porast prihoda, što smatramo uspjehom i potvrdom ispravnosti naše strategije. Međutim, bilježimo i povećanje rashoda potaknuto rekordno visokim cijenama kakaovca, naše osnovne sirovine, koji su dosegnule najviše nivoe u posljednjih pedeset godina. To je rezultiralo i prilagodbom cijena naših proizvoda. Iako smo zadovoljni postignutim rezultatima, pred nama je izazovan ostatak godine. Ipak, uspješni rezultati prvog polugodišta pružaju čvrst temelj za očuvanje stabilnosti u drugom dijelu godine, izjavila je Marijana Knežević Tudić, predsjednica Uprave Kraša, prenosi Lider.

Ostvareni volumen prodaje konditorskog asortimana iznosio je 18.042 tona što je za 679 tona, tj. 3,9 posto više od prodaje u istom periodu prošle godine. Ostvarena je EBITDA u visini od 9,61 miliona eura i veća je za 1,56 miliona eura ili 19,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok EBITDA marža iznosi 11,6 posto i veća je za 0,7 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu EBITDA maržu.

Nerevidirani rezultati poslovanja Kraš grupe pokazuju kako je na kraju prvog polugodišta 2024. godine grupa ostvarila neto dobit u iznosu od 3,86 miliona eura što je za 0,84 miliona eura više od neto dobiti ostvarene u istom periodu prethodne godine. Kako navode, Kraš grupa nastavlja biti fokusirana na optimizaciju internih resursa i racionalizaciju svih elemenata rashoda.