Marketing X Business

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inostrana ulaganja

Marx.ba

(Izvor: Vijeće ministara BiH)

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto učestvovcala je danas, putem video veze, na 10. jubilarnom samitu EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan.

Tokom obraćanja Krišto je govorila o poslovnoj klimi u BiH, pogodnostima za inostrane ulagače i regionalnim projektima. Naglasila je kako je BiH na korak do otvaranja pregovora s EU, te da smo zemlja koja je postigla zapanjujući napredak u poboljšanju poslovnog okruženja u proteklih godinu dana kroz snažan reformski proces.

Istakla je kako je BiH otvorena i poželjna destinacija za inostrana ulaganja. Rekla je da su komparativne prednosti naše zemlje pogodan geografski položaj, prirodna bogatstva i ljepote, tradicija industrijske proizvodnje, velik broj raspoloživih industrijskih zona, lokacija i proizvodnih objekata, povoljno zakonodavstvo, niski porezi, kvalificirana radna snaga, valuta vezana za euro, mnogobrojni potpisani bilateralni i regionalni sporazumi, perspektiva pridruženja EU i postinvesticijski programi za inostrane ulagače.

Napomenula je da mnogobrojne inostrane kompanije djeluju uspješno u Bosni i Hercegovini kroz 283 aktivna investicijska projekta, od kojih je najviše u sektorima poljoprivrede i proizvodnje hrane, turizma i energetike.Krišto je upoznala sudionike 10. samita EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan s ključnim prioritetima BiH u regionalnim projektima koji se odnose na infrastrukturno povezivanje, zelenu tranziciju privrede i razvoj ruralnih područja. Naglasila je da je za privredni razvoj i povezivanje s regionalnim i evropskim tržištima od ključnog značaja razvoj infrastrukture.

Istaknla je da BiH prepoznaje značaj zelene tranzicije, kao ključnog elementa održivog razvoja i modernizacije privrede, te kroz aktivnu saradnju s partnerskim zemljama i institucijama teži implementiranju politika i projekata usmjerenih na postizanje ciljeva održivog razvoja i zaštite okoliša.

Naglasila je da su projekti usmjereni na razvoj ruralnih područja kroz podršku poljoprivredi, turizmu, ruralnom poduzetništvu i ruralnoj infrastrukturi veoma bitni za ravnomjeran regionalni razvoj. Ocijenila je da ovi projekti imaju potencijal značajno doprinijeti ekonomskom rastu, održivom razvoju i jačanju konkurentnosti bh. privrede, te ih stoga treba podržavati i razvijati sukladno evropskim standardima.

Na kraju svoga obraćanja Krišto je kazala da Bosna i Hercegovina nastavlja raditi na ostvarivanju svojih prioritetnih ciljeva u regionalnim projektima, težeći jačanju regionalne povezanosti, održivog razvoja i stabilnosti regije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Povezani članci