Marketing X Business

Kruzer koji može prevesti gotovo 10.000 ljudi, krenuo na prvo putovanje: Evo šta sve nudi

Marx.ba

(Izvor: CNN)

Icon of the Seas tvrtke Royal Caribbean čelični je gorostas dugačak 365 metara s bruto tonažom od 250.800 tona. Najveći je ikad izgrađen brod za krstarenje na svijetu. U subotu 27. januaraja krenuo je iz Miamija na prvo putovanje do istočnih Kariba.

Brod vrijedan dvije milijarde dolara izgrađen je u brodogradilištu Meyer Turku u Finskoj, a “kum” mu je bio argentinska nogometna zvijezda Lionel Messi.

Kruzer može prevesti nevjerojatnih 7.600 gostiju, zajedno s 2.350 članova posade. Među atrakcijama koje nudi su najveći brodski vodeni park od 1.600 kvadrata, sa šest tobogana koji uključuju Frightening Bolt – najviši tobogan na kruzeru od 14 metara.

Brod ima prvi konzolni infinity bazen, kao i najveći “obični” bazen na nekom kruzeru (Royal Bay od 150 hiljada litara) i najveću ledenu arenu (Absolute Zero, gdje gosti mogu klizati ili gledati nastupe klizača). Oko 50 muzičara i komičara zabavlja putnike.

Mnogo prije nego što je stigao u Miami, slike Icon of the Seas na društvenim mrežama raspametile su ljubitelje krstarenja, ali izazvale oprečna mišljenja posebno o tome kakav će utjecaj tako veliki brod imati na okoliš.

Glasnogovornik Royal Caribbeana rekao je da je Icon of the Seas 24 posto energetski učinkovitiji nego drugi kruzeri. Kompanija planira uvesti net-zero brod do 2035. godine.

To je prvi brod Royal Caribbeana koji se pokreće na ukapljeni prirodni plin (LNG). Nisu svi impresionirani tim izborom.

– Odluka Royal Caribbeana da koristi LNG njihova je najveća klimatska greška, rekao je Bryan Comer, direktor pomorskog programa pri Međunarodnom vijeću za čisti prijevoz.

Povezani članci