Marketing X Business

Luft Pinoy: Zračni taksi ili monovolumen, zavisi od vaših potreba

Marx.ba

(Izvor: LuftCar)

Luft Pinoy je čudna mješavina futurističkog električnog monovolumena i zadnjeg dijela aviona. Ovo neobično i zasad još samo konceptualno vozilo moći će putovati kopnom i zrakom, a pokretat će ga struja ili vodik, tvrde njegovi dizajneri.

Projekt električnog vertikalnog uzlijetanja i slijetanja (eVTOL) osmišljen je kao novi način prelaska između 7101 otoka koji čine filipinski arhipelag i proizvod je saradnje floridskog startupa LuftCar i filipinskog eFrancisco Motor Corporationa (eFMC). Prototip bi, kažu, trebao biti dovršen prije kraja godine, prenosi Bug.

Ovaj križanac letjelice i cestovnog vozila skrojen za povezivanje arhipelaga i prijenos putnika i tereta, a mogao bi se koristiti i kao leteća ambulanta, kažu idejni začetnici projekta iz LuftCara.

Glavna komponenta Luft Pinoya je prilagodljivi monovolumen koji pokreće vodikova goriva ćelija ili sistem električnih baterija za cestovni prijevoz.

Kad treba poletjeti, vozilo se posebnim okvirom pričvršćuje na eVTOL s četiri propelera i vlastitim pogonskim sistemom na vodik. Tako se kombi transformira u mali avion koji može uzlijetati i slijetati okomito, bez potrebe za pistom.

Iako ne izgleda skladno eVTOL zračni taksi dizajniran za prijevoz putnika između stanica u urbanom okruženju, dizajn Luft Pinoya naglasak stavlja na praktičnost. To znači da može sletjeti na pistu ili parkiralište, odvojiti se od letjelice i nastaviti putovanje cestom.

A to pak uklanja potrebu za posebnim vozilima kojima se putnici ili teret prevoze od aerodroma ili heliodroma do konačnog odredišta.

Povezani članci