Marketing X Business

Lufthansa utrostručila kvartalnu dobit, hoće li zaposlenici dobiti povišice

Marx.ba

(Izvor: Riechert)

Kabinsko osoblje nemačke avio-kompanije Lufthansa traži od uprave povećanje plaća i naknada. Kako ističu njihovi sindikalni predstavnici, plaće im padaju od 2019. godine, a učinak prošlogodišnjih povećanja u potpunosti je poništila visoka inflacija.

Kako prenosi njemačka novinska agencija DPA, sindikat UPO, koji zastupa približno 18.000 članova kabinskog osoblja, ističe visoke prihode vazduhoplovne kompanije u trećem tromesečju, što ukazuje na uspešan oporavak od pandemije koronavirusa.

Lufthansa je u trećem kvartalu povećala prihode za osam posto na 10,3 milijarde eura. Prilagođena operativna dobit gotovo se utrostručila na nešto manje od 1,5 milijardi eura, što je kompanija opisala kao rekordno tromesečje između maja i septembra.

– Sada je vrijeme da kabinsko osoblje, koje je značajno doprinijelo ovom uspjehu i nosi najveći teret katastrofalnog planiranja osoblja, dobije određeni finansijski doprinos, rekao je član sindikalnog odbora za pregovore Vazquez Burger.

Iako je Lufthansa prošle godine pristala da poveća plaće kabinskog osoblja, Burger upozorava da su realne zarade većine radnika smanjene od 2019. zbog visoke inflacije. Sindikat od uprave traži i povećanje pojedinih naknada i regresa, čiji je iznos, kako navode, decenijama nepromijenjen.

Pozivi na povećanje plaća i naknada dolaze uoči početka pregovora za novi kolektivni ugovor koji će započeti danas, dok važeći kolektivni ugovor ističe 31. decembra.