Marketing X Business

Manje poznato svojstvo meda: Evo šta će vam se dogoditi ako ga konzumirate prije spavanja

Marx.ba

(Izvor: X)

U svijetu zdrave prehrane, med zauzima posebno mjesto kao izuzetan antioksidans s brojnim koristima za organizam. Njegova redona konzumacija obećava čišćenje tijela od toksina, poboljšanje kože te poticanje kvalitetnijeg sna.

Jedna od karakteristika koja izdvaja med je njegovo antibakterijsko svojstvo koje pozitivno utječe na stanje kože, čineći je blistavom i njegovanom. Također, med se pokazao kao saveznik u regulaciji težine, suprotno drugim slatkišima na bazi šećera. Sastav šećera prisutnog u medu potiče ubrzanje metabolizma, ključnog faktora za gubitak težine.

Zanimljivo je istraživanje koje ukazuje na nizak udio kolesterola u medu, a njegove komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa štetnog kolesterola. Redovna konzumacija meda povoljno utječe na nivo antioksidativnih jedinjenja u tijelu, suprotstavljajući se višku holesterola.

Osim toga, med ima blagotvoran učinak na smanjenje stresa i obnavljanje ćelijskog antioksidativnog odbrambenog sistema, što rezultira poboljšanim pamćenjem. Kalcij prisutan u medu lako se apsorbira u mozak, podržavajući njegovo optimalno funkcioniranje.

Jedinstvena sposobnost meda da regulira nivo inzulina u krvi, potičući oslobađanje serotonina, zatim melatonina, čini ga idealnim saveznikom za poticanje kvalitetnog sna. Dodatno, prisutni triptofan u medu, nužan za tijelo, podržava ravnotežu hormona melatonina i serotonina, potičući miran san.

Za one koji se suočavaju s nesanicom, kašikica meda prije spavanja može biti prirodno rješenje za održavanje opuštenosti tokom noći. Fascinantno, med također pridonosi smirenju živaca i smanjenju umora, zahvaljujući glukozi koja podržava rad neurona i doprinosi opuštanju. Uz sve ove činjenice, med ostaje neizostavan dio zdrave prehrane, pružajući brojne dobrobiti za fizičko i mentalno blagostanje.

Povezani članci