Marketing X Business

Menadžer za investicije: Kripto je kao kajenska paprika za investitore

Marx.ba

(Foto: TCA)

Katrina Dauling, menadžer za investicije, ima analogiju koja može biti korisna za investitore koji razmišljaju o kupovini kriptovalute poput bitkoina i pitaju se koji iznos je odgovarajući.

– Kripto je kao kajenska paprika. Dovoljno ga je malo za jak efekat. Što je klasa imovine nestabilnija, to vam je manje potrebno, kaže Dauling, generalni savjetnik i glavni službenik za usklađenost u Bitwise Asset Management. 

Kriptovalute su digitalna imovina, kategorija koju treba smatrati „alternativnom investicijom”.

Druge vrste alternativne imovine mogu uključivati privatni kapital, hedž fondove i rizični kapital, na primjer. Finansijski savjetnici ih generalno smatraju odvojenim od tradicionalnih portfelja kao što su akcije, obveznice i gotovina, piše CNBC. 

Dodeljivanje 2% ili 3% nečijeg investicionog portfelja na kriptovalute je „više nego dovoljno“. Recimo da imovina ove godine poraste za 50%, a investitor ima poziciju od 1%. To je kao da imate poziciju od 5% u drugoj imovini koja je porasla za 10%.Bitcoin na istorijskom maksimumu

(Foto: Pixabay)

Na primjer, dugoročni investitori u srednjim dvadesetim godinama mogu sebi priuštiti da preuzmu veći rizik jer imaju dovoljno vremena da nadoknade gubitke. Takva osoba može biti u stanju da podnese značajne finansijske gubitke i može razumno da drži 5% do 7% svog portfelja u kripto.

Međutim, ta alokacija najverovatnije ne bi bila prikladna za 70-godišnjeg investitora koji ne može priuštiti da svoje gnezdo jaje izloži velikim gubicima, rekao je on.

– Bitcoin i druge kriptovalute su veoma špekulativna investicija i uključuju visok stepen rizika. Investitori moraju imati finansijsku sposobnost, sofisticiranost/iskustvo i spremnost da snose rizike ulaganja i potencijalnog potpunog gubitka svoje investicije, napisali su investicioni stratezi u Wells Fargo Advisorsu u bilješci prošle godine.

Cijene bitkoina su se srušile u 2022. godine i pale su za oko 64 posto ​​te godine na ispod 20.000 dolara. Poređenja radi, berzanski indeks S&P 500 izgubio je 19,4%.

Cijene su se od tada učetvorostručile sa najniže tačke u novembru 2022. Bitcoin je skočio više od 50 posto do danas, dok je S&P 500 u porastu za oko 9 posto. Bitcoin je oko osam puta promjenjiviji, piše Bizlife.

Povezani članci