Marketing X Business

Microsoft povećava kvartalnu dividendu za 10 posto

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Američka kompanija Microsoft najavila je novi program otkupa akcija vredan 60 milijardi dolara, što odgovara njenom najvećem dosadašnjem ovlaštenju za otkup, i povećala kvartalnu dividendu za 10 procenata.

Dioničari će 21. novembra dobiti kvartalnu dividendu od 83 centa po akciji, u poređenju sa trenutnih 75 centi. Ovaj novi program otkupa, koji nema rok trajanja, zamjenjuje prethodni od 60 milijardi dolara najavljen 2021. godine, prenosi Bloomberg.

Microsoft, druga najvrijednija kompanija na svijetu, u posljednjih nekoliko godina profitirala je od rasta interesovanja za vještačku inteligenciju. Kompanija je u svoje proizvode ugradila AI tehnologiju partnera OpenAI i istakla sposobnost tih alata da unaprijede poslovne aplikacije. Ranije u ponedeljak, Microsoft je predstavio novu seriju AI alata.

Dionice su porasle manje od jedan posto poslije najave otkupa, nakon što su zatvorene na vrijednosti od 431,34 dolara tokom redovnog trgovanja u ponedeljak. Dionice su u protekloj godini dobile na vrijednosti oko 31 procenat.

Prema podacima iz juna, Microsoft je imao 75,5 milijardi dolara gotovine i ekvivalenata. Slobodni novčani tok u četvrtom fiskalnom kvartalu bio je 23,3 milijarde dolara, što je povećanje od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, usljed povećanih kapitalnih troškova za podršku cloud i AI uslugama.