Marketing X Business

Microsoft prvi u svijetu premašio 3 biliona tržišne kapitalizacije

Marx.ba

(Foto: Microsoft)

Najveće kompanije na svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji djeluju unutar različitih sektora, uključujući energiju, zdravstvo, maloprodaju, finansijske usluge i tehnologiju.

Zapravo, neke od najvrjednijih kompanija u svijetu, uključujući Alphabet Inc., Apple Inc. i Microsoft Corporation, dio su tehnološkog sektora.

Tehnološki sektor igra ključnu ulogu u pokretanju inovacija, učinkovitosti i konkurentnosti u raznim industrijama. Također omogućuje poduzećima i korporacijama da poboljšaju produktivnost, donose brže i informiranije odluke i ostanu ispred u digitalnom okruženju koje se brzo razvija. Prema izvještaju The Business Research Company, globalno tržište informacijske tehnologije (IT) procijenjeno je na 8,5 biliona američkih dolara u 2023. godini. Gledajući unaprijed, očekuje se da će tržište rasti po složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 8,3% od 2024. do 2028. godine te dosegnuti vrijednost od 12,41 biliona dolara.

Porast potražnje za novim i inovativnim tehnologijama u raznim industrijama ključni je faktor koji stvara pozitivne izglede za tržište. Računarstvo u cloudu i usluge u cloudu pokreću inovacije i skalabilnost, omogućujući organizacijama fleksibilan i troškovno učinkovit pristup resursima. Slično tome, umjetna inteligencija (artificial intelligence, AI) revolucionira industrije poboljšavajući automatizaciju, procese donošenja odluka i korisnička iskustva. Sve veći broj korporacija i kompanija prihvata digitalne tehnologije kako bi pojednostavnile operacije, poboljšale učinkovitost i ostale konkurentne u svijetu koji postaje sve digitalniji. Nove tehnologije i inovacije, uključujući Internet of Things (IoT), blockchain i proširenu stvarnost, nastavljaju stvarati nove prilike za rast.

Microsoft Corporation, vodeći svjetski razvijač računarskih softverskih sistema i aplikacija, američka je multinacionalna tehnološka korporacija koja, prema podacima od 18. marta 2024. godine, ima najveću tržišnu kapitalizaciju u svijetu. Microsoft Corporation ima tržišnu kapitalizaciju od 3,1 biliona američkih dolara.

Ovog 18. marta Microsoft Corporation objavio je da proširuje svoju saradnju s NVIDIA Corporation kako bi uvela generativnu umjetnu inteligenciju, usluge u cloudu i ubrzano računarstvo u sektore zdravstva i znanosti o životu. Ta saradnja spaja globalni doseg i napredne mogućnosti Microsoft Azure s NVIDIA DGX Cloud i NVIDIA Clara paketom računarskih platformi, softvera i usluga za poticanje inovacija i poboljšanje skrbi za pacijente.

Saradnja između Microsoft Corporation i NVIDIA Corporation ima za cilj pružateljima zdravstvenih usluga, farmaceutskim firmama, biotehnološkim kompanijama i razvojnim programerima medicinskih uređaja pružiti prilike za brze inovacije u raznim područjima, uključujući klinička istraživanja, otkrivanje lijekova, i pružanje skrbi.

Microsoft prvi u svijetu premašio 3 biliona tržišne kapitalizacije. Iza njega su Apple Inc sa 2,68 biliona dolara, NVIDIA Corporatio sa 2,21 bilion dolara, Saudi Aramco sa 2,05 biliona…

Povezani članci