Marketing X Business

MoBizz konferencija: Snažna ekonomija ključ je napretka države

Marx.ba

(Foto: MoBizz)

MoBizz 2024., stručna konferencija na temu ”Ekonomski izazovi i finansijske strategije za razvoj poduzetništva”, otvorena je u ponedjeljak u Ljetnikovcu “Radobolja” u Mostaru.

Na konferenciji, čiji je cilj sagledati sve ekonomske i finansijske aspekte poduzeća u Bosni i Hercegovini kako bi se što bolje odgovorilo zahtjevnim procesima koji slijede približavanjem Evropskoj uniji, okupio se veliki broj poduzetnika iz Mostara i cijele hercegovačke regije, objavili su organizatori.

– MoBizz 2024 konferencija jedinstvena je prilika za poslovne ljude da se povežu, razmijene iskustva i steknu nova znanja koja će im pomoći u unapređenju njihovog poslovanja. Ova konferencija nije samo prilika za profesionalni razvoj, već i platforma za stvaranje novih poslovnih partnerstava i saradnji, rekao je Davor Vidačak, suorganizator konferencije.

Po njegovim riječima, kroz zanimljive panel diskusije i keynote govornike planirali su pokriti prvenstveno teme upravljanja finansijama, odnosno koje su to najčešće finansijske pogreške, zatim kako kreirati kroz efikasan marketing i vlastiti brend, što će sve predstaviti eksperti iz tih polja iz Zagreba.

Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine istaknula je kako su ovakve konferencije jako važne za državu i državna ministarstva.

– Mi kao ministarstvo zaista uvijek prepoznajemo i podržavamo ovakve događaje, kao i sve inicijative koje dolaze i od ekonomije i s terena, sve kako bi olakšali poslovanje našim privrednicima, a u korist svih nas i cijele države, rekla je Lovrić.

Dodala je kako se u razgovori s privrednicima osjeti da su oni relativno zadovoljni količinom kapitala koji je na tržištu.

– Ono što dobijem kao neku opasku je da bi moglo kod Razvojne banke Federacije biti malo više novca jer zaista postoje velike potrebe, a taj kapital je jeftin i privrednicima jako privlačan, zaključila je Lovrić.

Hrvoje Serdarušić, finansijski savjetnik, bloger i komentator u kompaniji Serdarušić d.o.o Zagreb bio je uvodni govornik događaja.

– Moje predavanje ticalo se pitanja vrijednosti poduzeća, a o povećanju vrijednosti trebali bi težiti oni koji upravljaju poduzećima, jer budu li povećavali vrijednost svi će od toga imati korist, ne samo vlasnici, nego dobavljači, država, kupci, svi. To što se neko zauzima partikularno za sebe ne znači da je sebičan, nego on čini korist svima, rekao je Serdarušić.

Naveo je kako se govorilo i tome kako poduzeća mogu doći do veće vrijednosti i profitabilnosti.

– Nastojali smo ukazati na neke pogreške, ali smo govorili i o nekim inovacijama, koje se ne tiču samo tehnoloških stvari, a govorili smo i o ulozi javnog i državnog sektora, koji je jako važan. Osobno se zauzimam za to da država treba biti dobar sudac, a ne tržišni igrač, nego se treba izuzeti iz toga, rekao je Serdarušić.

Pohvalio je Bilten Centralne banke BiH gdje ima, kaže, puno podataka koji su jako važni za ekonomiju.

– Godina 2023. je bila rekordna godina, i to se vidi i kroz te brojke. Treba ohrabriti privrednike da se taj trend nastavi i dalje, zaključio je Serdarušić.

Inače, program konferencije obuhvatit će ključne faktore koji utječu na vrijednost poduzeća te istražiti izazove i prilike za lokalna poduzeća. Sudionici će tokom cjelodnevne konferencije imati priliku saznati kako povećati vrijednost svojih poduzeća i koje finansijske pogreške trebaju izbjegavati.

Povezani članci