Marketing X Business

Može i u planinama: Vertikalni solarni paneli postavljeni uz cestu

Marx.ba

(Izvor: X)

Švicarski kanton Appenzell Ausserrhoden ima lokalni ekološki cilj – do 2035. godine najmanje 40% vlastite potrošnje električne energije dobivati iz obnovljivih izvora. Kako bi postigli zacrtani cilj, prošle su godine udvostručili subvencije za postavljanje fotonaponskih elektrana, što je omogućilo širu primjenu te tehnologije i njezinu isplativost, iako je riječ o alpskom području, koje nije baš poznato po velikom broju sunčanih sati.

Jedan od solarnih projekata, koje su također pokrenule lokalne vlasti, jest postavljanje niza vertikalnih solarnih panela na neobičnom mjestu – montirani su, naime, na potporni zid jedne lokalne ceste. Prije svega bilo je potrebno projektirati način učvršćenja tih panela te napraviti strukturne izračune kako bi oni mogli biti kvalitetno postavljeni na zid nagiba 75°.

Na kraju je odlučeno da će se to obaviti mehaničkim konstrukcijama i hemijskim vezivnim sredstvima, kako se zidu ne bi narušila statika.

Dodatno, paneli su morali biti zaštićeni od korozije zbog svoje blizine tlu, odnosno asfaltu kojim se kreću vozila. U konačnici, 756 staklenih fotonaponskih modula je nedavno postavljeno i pušteno u rad. Ukupna nazivna snaga instalacije je 325 kW, a procjenjuje se da će godišnje proizvoditi oko 230.000 kWh električne energije, što je otprilike usporedivo s godišnjom potrošnjom 52 četveročlana domaćinstva. Izvođači napominju da će zimi, zbog svog jedinstvenog položaja i niže putanje Sunca, ovi paneli imati viši prinos, a to je period godine kada kanton tradicionalno uvozi najveću količinu električne energije.

Za projekt i izvedbu zaslužne su kompanije K2 Systems i ZENNA AG, a nije objavljen podatak o njegovim ukupnim troškovima, kako bismo se izračunali finansijska isplativost. No, Švicarci su vjerovatno našli kvalitetnu računicu za iskoristiti inače prazan zid uz ovu cestu.

Energija proizvedena na ovom mjestu bit će preusmjerena u nacionalnu mrežu, a kanton će, kao vlasnik projekta, za to dobivati, kažu, “atraktivnu” naknadu za proizvodnju energije.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci