Marketing X Business

Nafta zadržala oštar pad nakon rasta američkih zaliha

Bloomberg Adria

(Foto: Shutterstock)

Nafta je zadržala najveći dio velikog pada usred niza proturječnih signala koji su se kretali od rastućih zaliha do napetosti na Bliskom istoku i ponovnog uvođenja američkih sankcija na venecuelansku sirovu naftu.

Globalna referentna cijena Brenta trgovala se ispod 88 dolara po barelu nakon pada od tri posto u srijedu, dok je West Texas Intermediate bio blizu 83 dolara. Američke zalihe sirove nafte porasle su prošle sedmice za 2,7 miliona barela, dosegnuvši najviši nivo od prošlog juna, dok su pokazatelji potražnje za gorivom pali.

Slabi američki podaci zasjenili su uticaj geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku dok trgovci čekaju odgovor Izraela na nedavni napad Irana. Trenutno postoji premija od pet do 10 dolara po barelu, ali bez eskalacije cijene bi mogle pasti, rekao je Goldman Sachs Group Inc.

U fokusu su bile i američke sankcije. Administracija predsjednika Joea Bidena ponovo je uvela ograničenja za venecuelansku naftu, okončavši šestomjesečnu odgodu u potezu koji bi mogao omesti dotok iz te južnoameričke zemlje. U isto vrijeme, nove sankcije za iransku naftu uključene su kao dio paketa inozemne pomoći koji su objavili republikanci u Zastupničkom domu i koji je predviđen za glasanje kasnije ove sedmice.

Nafta ostaje ugodno viša u odnosu na početak godine jer su smanjenja proizvodnje od strane članica OPEC+ i geopolitički rizici na Bliskom istoku i u Rusiji zajedno pomogli cijenama. Uspon je potaknuo nagađanja da bi sirova nafta mogla ponovo dosegnuti 100 dolara po barelu, iako je uspon sada posustao, s nekim tržišnim pokazateljima, uključujući vremenske spreadove, koji ukazuju na nešto manje stroge uvjete.

– Čini se da je tržište odbacilo mogućnost izraelske odmazde na iranski napad u subotu, rekla je Vandana Hari, osnivačica Vanda Insightsa. Pad sredinom sedmice sugerira “da je posljednji nalet premije rizika zbog pojačanih izraelsko-iranskih napetosti oslabio”, rekla je.

Povezani članci