Marketing X Business

Najveća evropska banka u potrazi za izvršnim direktorom

Marx.ba

(Foto: HSBC)

Izvršni direktor najveće evropske banke HSBC, Noel Quinn, neočekivano će se povući nakon skoro pet godina na najodgovornijoj poziciji.

Odbor banke je započeo formalni proces pronalaženja njegovog nasljednika, uzimajući u obzir i interne i eksterne kandidate, navodi se u zvaničnom saopćenju koje je prenio Bloomberg. Quinn će ostati na svojoj funkciji tokom ovog procesa kako bi osigurao glatku tranziciju, navodi se.

Tokom svog mandata, Quinn je načinio niz strateških poteza, koji su kulminirali planom za povećanje investicija banke u njeno poslovanje u Aziji, uz smanjenje na razvijenim zapadnim tržištima, kao što su SAD i Francuska.

– Poslije intenzivnih pet godina, sada je pravo vrijeme da uspostavim bolju ravnotežu između ličnog i poslovnog života, rekao je Quinn u objavljenoj izjavi.

Njegov odlazak ipak se dešava u nezgodnom trenutkua, kada se HSBC, ali i drugi veliki zajmodavci izloženi u Kini, suočavaju sa pogoršanom geopolitičkom situacijom koja potkopava višedecenijske napore mnogih velikih kompanija.

Banka sa sjedištem u Londonu u utorak je također zabilježila kvartalni pad dobiti prije oporezivanja od 1,8 posto na 12,65 milijardi dolara, nadmašivši raniju konsenzusnu procjenu od 12,6 milijardi dolara.
Quinn je imenovan za izvršnog direktora u martu 2020. godine, nakon što je vodio banku nekoliko mjeseci nakon smenjivanja svog prethodnika Johna Flinta koji je stupio sa te funkcije u avgustu 2019. godine.

Povezani članci