Marketing X Business

Nataša Musa za Marx.ba: Sarajevo je dobilo novu, prvorazrednu atrakciju za sve generacije

N. D.

(Izvor: Festival svjetla Sarajevo)

Festival svjetla Sarajevo, koji traje od 25. novembra 2023. do 01. marta 2024. godine, privlači sve veći broj kako građana, tako i posjetitelja Sarajeva, koji uživaju u „magičnoj bašti svjetla“ u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH.

Najveće gužve na ulazu u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine vladaju četvrtkom, kada se u periodu od 18:30 do 22:00 pored sadržaja Festivala svjetla Sarajevo, a u sklopu akcije „Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH“, istovremeno mogu pogledati i bogate zbirke Zemaljskog muzeja BiH.

– Prevashodni cilj akcije „Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH“ je privući nove posjetitelje u Muzej, posebno one mlađe generacije, te dati građanima i posjetiteljima Sarajeva alternativu za kvalitetno i smisleno korištenje slobodnog vremena. I ukoliko gledamo dosad postignute rezultate, izgleda da su građani Sarajeva jedva čekali nešto ovako, nešto novo i drugačije. U prilog istinitosti tog zapažanja najbolje govore redovi koji se svakog četvrtka formiraju na ulazu u Zemaljski muzej BiH, kaže Nataša Musa, autor koncepta Festivala svjetla Sarajevo i zastupnica čuvene austrijske kompanije MK Illumination, globalnog lidera u izradi privremene dekorativne rasvjete, čije svjetlosne instalacije predstavljaju najveći dio sadržaja Festivala svjetla Sarajevo.

Pored takozvane „komercijalne rasvjete“, na Festivalu svjetla Sarajevo izložene su i svjetlosne skulpture „Bosanskog ćilima“ i „Glasinačkih kolica“, koje su za Festival namjenski izrađene u pogonima MK Illumination u Turskoj i Slovačkoj, ali i radovi vrhunskih svjetskih i bh. umjetnika koji koriste svjetlo kao medij izražavanja.

– U sklopu ovogodišnjeg Festivala predstavili smo „Tilt“, grupu francuskih umjetnika koji redovno izlažu na svim bitnim festivalima svjetla i lightscaping iskustvima širom svijeta. Trenutno su njihove postavke u Londonu, Edinburghu, New Yorku, Chicagu, Los Angelesu…, Sarajevu. Tu je i video instalacija „Stargate“ odličnog rumunskog umjetnika Ignata Radua, kao i zanimljivi video mapping Džane Torlak Hulušić, naglašava Nataša Musa.
U narednom periodu Festival svjetla Sarajevo će svojim posjetiteljima ponuditi niz novih sadržaja.

– Predstavit ćemo neke nove umjetničke instalacije, koje će, kao i sve što je do sada postavljeno, za temu imati prirodno i kulturno – historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, ali i realizirati niz posebnih događaja. Prvi je sarajevska promocija projekta „Štit“ Ide Prester, koja će biti održana u četvrtak, 21.12. kao dodatak akciji „Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH“. U projektu „Štit“, koji diže glas protiv nasilja nad ženama, učestvovale su brojne javne ličnosti iz regije, a neke od njih će biti gosti i na sarajevskoj promociji, u četvrtak 21.12, otkriva Musa.

Festival svjetla Sarajevo ima za cilj biti i edukativna platforma, pa će krajem februara i početkom marta umjetnici koji gostuju na Festivalu održati radionice za djecu, ali i za studente sarajevskih umjetničkih akademija i fakulteta.

– Cilj je da ova priča iz godine u godinu raste i da ne bude isključivo umjetničko-zabavna atrakcija za građane i posjetitelje Sarajeva, već i da bude edukativna platforma, koja će podstaknuti Bosance i Hercegovce da više, ali i pametnije i bolje koriste svjetlo kao medij, kao nešto što okuplja i fascinira ljude. MK Illumination i ja lično stojimo na raspolaganju za razradu i realizaciju zanimljivih svjetlosnih koncepata i iskustava. Bilo da je riječ o podršci lokalnim zajednicama, umjetnicima, biznisima…, zaključuje Musa i dodaje kako se više informacija o Festivalu svjetla Sarajevo može pronaći na web stranici www.festivalsvjetlasarajevo.ba.