Marketing X Business

NBA potpisala novi ugovor o prenosima utakmica: Čak 77 milijardi dolara za novog vlasnika prava

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

ESPN u vlasništvu kompanije Walt Disney, NBCUniversal u vlasništvu Comcasta i Amazon.com sklopili su ugovor o prenosu utakmica Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA) u trajanju od 11 godina, vrijedan 77 milijardi dolara, objavila je liga.

NBA je u posljednjem trenutku odbila ponudu TNT Sports divizije u sastavu Warner Bros Discovery, koja je, kako je navedeno, bila niža od Amazonove ponude, čime se završava četvorodecenijski odnos sa ovom medijskom kompanijom nakon slijedeće sezone, prenosi Reuters.

– Smatramo da su oni sasvim pogrešno protumačili naša ugovorna prava u vezi sa sezonom 2025-26 i dalje, i preduzećemo odgovarajuće mjere, navela je kompanija TNT Sports.

Analitičari su ocijenili da dobijanje prava na prenose zahtjeva ogromne finansijske troškove, kao i naknade povezane sa produkcijom. Oko 75 utakmica regularne sezone biće emitovano na televiziji svake sezone, u poređenju sa minimalno 15 utakmica prema trenutnom ugovoru, saopštila je NBA. Mreža će također prenositi jednu od dve konferencijske finalne serije u šest od 11 godina ugovora, koju će prenositi na rotirajućoj osnovi sa Amazonom, počevši od sezone 2025-26.

– Naši novi globalni medijski ugovori sa kompanijama Disney, NBCUniversal i Amazon maksimiziraju doseg i dostupnost NBA utakmica za fanove u SAD i širom svijeta, izjavio je komesar NBA Adam Silver.

Ovaj ugovor predstavlja udarac za Warnerovu sportsku diviziju, dodatno povećavajući zabrinutost investitora u vezi sa njenom ulogom u novom sportskom striming partnerstvu sa kompanijama Disney i Fox.

Povezani članci