Marketing X Business

Neke opcije rezervirane za Pro modele stižu i na jeftinije Appleove telefone

Marx.ba

(Izvor: Apple)

Appleova ponuda pametnih telefona obuhvata po dva obična modela te dva Pro modela iPhonea, koji se razlikuju po više stvari – od hardvera, kvalitete kamera pa do ekrana. U slučaju iPhonea Pro i Pro Max, riječ je o OLED ekranima frekvencije osvježavanja 120Hz s opcijom always on koja omogućuje da se na ekranu prikazuju određeni podaci poput sata dok se uređaj ne koristi.

Ta opcija, dakle, rezervirana je samo za skuplje Pro modele iPhonea, no stvari bi se uskoro mogle promijeniti. Nažalost onih koji čekaju nadolazeću generaciju Appleovih telefona koju će kompanija predstaviti u rujnu ove godine, to ipak neće biti ove, već – sljedeće godine.

Tako bi, prema posljednjim glasinama osoba upoznatih sa stanjem u industriji, iPhone 17 i 17 Plus, kao i modeli iPhone 17 Pro i Pro Max trebali imati OLED ekrane frekvencije osvježavanja 120Hz koji će podržavati always on opciju. Kako se time smanjuje razlika između običnih i Pro modela Appleovih telefona, pitanje je hoće li Apple napraviti neka dodatna poboljšanja na modelima Pro zbog kojih bi korisnici potrošili više novca i kupili skuplje telefone ili će smatrati da će korisnici kupovati skuplje telefone zbog boljeg hardvera i kvalitetnijih kamera.

Puno toga ovisit će i o proizvođaču ekrana, kineskoj kompaniji BOE. Ova firma do sada nije uspjela s razvojem ekrana koji bi zadovoljili visoke Appleove standarde te Apple trenutno sarađuje s njima kako bi uspjeli napraviti ekrane koji će se moći koristiti na budućim modelima iPhonea.

Iako postoji mogućnost da bi implementacija boljih ekrana u iPhone 17 mogla utjecati na smanjenje prodaje Pro modela, na Mashableu kažu kako bi takav potez Applea ipak imao smisla. Naime, ekrani više frekvencije osvježavanja već su dostupni u nekim modelima nižih kategorija poput jeftinijeg modela Googleova Pixela tako da Apple u tom pogledu ne želi zaostajati za konkurencijom.

Do tada je ipak ostalo još oko godine i po, a prije modela 17 ljubitelji Applea s nestrpljenjem iščekuju predstavljanje četiri modela iz serije iPhone 16. Iako su očekivanja oko Applea i iPhonea uvijek velika, čini se kako ove godine kompanija neće predstaviti nikakvu hardversku revoluciju, već će to biti samo evolucija te će donijeti klasična poboljšanja, ali zato imamo velika očekivanja od softvera u kojem će Apple glavni naglasak staviti na umjetnu inteligenciju.

Povezani članci