Marketing X Business

Nekretnine bh. građana u Hrvatskoj: Evo prvih detalja novouvedenog poreza

N. D.

(Foto: Ilustracija)

Jedna broj bh. građana posjeduje nekretnine u susjednoj Hrvatskoj gdje je uveden novi porez na nakretnine. Ova porezna mjera bi mogla obuhvatiti i nekretnine naših državaljana, a evo na šta se ona odnosi.

Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu, pišu hravtski mediji.

Izjednačavanje kratkotrajnog i dugotrajnog najma nekretnina u poreznim makazama s jedne strane, što praktički znači uvođenje poreza na nekretnine, te daljnjim povećanjem neoporezivog dijela plaća s druge strane, Vlada kreće u novu veliku poreznu reformu koja kreće od iduće godine. Treći krak reforme tiče se povratka iseljenih, uz mjeru potpunog oslobađanja poreza na dohodak za njih. Potvrdio je to ministar finansija Hrvatske Marko Primorac.

Poruka je da rentanje nije dobar način ekonomskog razvoja, te da se želi rasteretiti rad, a oporezovati imovina, posebno ona neiskorištena.

– U ovom krugu poreznih izmjena uvest ćemo porez na nekretnine transformacijom poreza na kuće za odmor koji već postoji, i koji su neke jedinice lokalne samouprave već uvele, kazao je Primorac, dodavši da će se time ostvariti jedan od poreznih ciljeva – prebacivanje s oporezivanja rada na oporezivanje nekretnina. Porez se ne bi plaćao na nekretnine u kojima se stanuje te one koje se dugoročno iznajmljuje. Primorac je kazao da oni koji najmanje 10 mjeseci godišnje iznajmljuju nekretnine neće plaćati taj porez, dok će ga oni koji se bave kratkoročnim iznajmljivanjem morati plaćati. To znači da će i one jedinice lokalne samouprave koje dosad uopće nisu naplaćivale porez na nekretnine, sada to morati obavezno činiti. Također, dosadašnje granice poreza će se povećati. Prijedlog je da se poveća i gornja i donja granica, kazao je Primorac.

Raspon će biti od 1 do 10 eura po metru kvadratnom, a dosad je maksimum bio pet eura. To zapravo znači dvostruko povećanje gornje granice poreza, a kao i dosad, iznos poreza na nekretnine određivale bi jedinice lokalne samouprave, ali novost je da će se porezni obveznik utvrđivati jednom godišnje – u martu za tekuću godinu. Onaj ko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i bude u tekućoj godini dugoročno iznajmljivao nekretninu barem 10 mjeseci, neće morati plaćati porez na nekretnine.

Ministar Primorac bio je vrlo konkretan, odgovarajući na koga se ovo ne odnosi.

– Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu. Sve ostale bilo fizičke ili pravne osobe, ako imaju nekretninu, plaćat će porez, rekao je ministar, koji ocjenjuje da su dosadašnji nameti na turistički kratkoročni najam bili “pomalo smiješni”.

Kako kažu iz Vlade cilj je da se rad rastereti, a imovina optereti, s ciljem da se na duge staze cijene dugoročnog najma smanje, i time da stanovanje postane lakše priuštivo mladima, koji onda mogu lakše ostajati živjeti i raditi u Hrvatskoj.

– Nekretninski biznis bio je dosad praktički porezna oaza u Hrvatskoj. Mi se sad moramo opredijeliti želimo li hvatati korak s drugim državama, ili pasivno promatrati ovu vrstu rentijerske ekonomije. Odlučili smo se biti aktivni, poručuje Primorac.

U najkraćem i bh. građani koji nisu prijavljeni na adresama u svojim nekretninama Hrvatskoj imat će jednostavan izbor. Platiti porez na nakretnine ili dugoročno iznajmljivati objekte.

Tportal je izračunao i koliko bi mogao iznositi porez, a kao referentnu tačku uzeli su stan od 70 kvarata.