Marketing X Business

Neočekivana saradnja: Amazon "bookirao" letove SpaceX-a

Marx.ba

(Izvor: SpaceX)

Amazon je u objavio vijest o rezervaciji tri lansiranja SpaceX-ovih svemirskih raketa Falcon 9 za potrebe njihove satelitske internetske mreže Project Kuiper.

Cilj Amazona je izgraditi Kuiper kao konstelaciju od 3.236 satelita u niskoj orbiti koja će omogućiti pružanje usluge širokopojasnog globalnog pristupa internetu, a koja će biti konkurencija SpaceX-ovoj mreži Starlink, koja već ima oko 5.000 satelita i pruža gotovo globalnu pokrivenost, piše Reuters.

Amazon je još 2019. godine najavio ulaganje od 10 milijardi dolara u taj projekt te će, prema izjavi kompanije, lansirati nedefiniran broj satelita Kuipera na tri rakete Falcon 9 od SpaceX-a, počevši sredinom 2025. godine.

Ove Falcon 9 svemirske misije dodaju se popisu postojećih 83 lansiranja koje je Amazon naručio od svemirske kompanije Blue Origin Jeffa Bezosa, Boeing-Lockheed -a te evropske Arianespace.

Zanimljivo prije nešto više od godinu dana, Cleveland Bakers and Teamsters mirovinski fond, Amazonovi dioničari, tužili su vodstvo kompanije zbog nerazmatranja SpaceX-a kao poslovnog partnera u aktivnostima svemirskog satelitskog interneta, tvrdeći kako su postojeći ugovori o lansiranju preskupi.

Još jedan konkurent na tržištu satelitskog interneta, OneWeb tvrtke Eutelsat, oslanjao se na raketu Soyuz iz Rusije za implementaciju većeg dijela svoje mreže. Međutim, OneWeb se okrenuo SpaceX-u nakon što je Rusija napala Ukrajinu i zaplijenila satelite kompanije u vrijednosti od 50 miliona dolara.

Regulatori u SAD zahtijevaju od Amazona da do 2026. godine implementira polovicu Kuiper mreže. Kompanija je u oktobru lansirala prva dva prototipa satelita u orbitu i najavila uspješne testove prošlog mjeseca, navodi Reuters.

Amazon planira implementirati dovoljno satelita za “rane testne korisnike” u drugoj polovici 2024. godine. Za prve grupe satelita planira koristiti Atlas 5 tvrtke United Launch Alliance i još neizgrađenu raketu Vulcan.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci