Marketing X Business

Nestlé bilježi organski rast od 1,4 posto u prva tri mjeseca ove godine

Marx.ba

(Foto: Nestlé)

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine. Organski rast iznosio je 1,4% s povećanjem cijena od 3,4% te realnim internim rastom (RIG) od – 2,0%.

Ukupna prodaja iznosila je 22,1 milijardu CHF što je smanjenje od 5,9% (u prva tri mjeseca poslovne godine 2023. iznosila je 23,5 milijarde CHF). Devizni kurs utjecao je na smanjenje prodaje za 6,7%. Neto prodaje imovine (dezinvesticije) imale su negativan utjecaj od 0,6%.

Na organski rast Grupe značajno je utjecalo poslovanje na tržištu Evrope i tržištima u razvoju, dok je tržište Sjeverne Amerike imalo negativan utjecaj,

Potvrđen je plan za 2024. godinu: očekuje se organski rast prodaje od oko 4% i umjereno povećanje marže osnovnog operativnog profita. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6% i 10%.

Povodom objave finansijskih rezultata, Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé izjavio je:

– Očekivali smo ovakav početak godine, ali vidimo snažan oporavak RIG-a u drugom tromjesečju i sigurni smo da ćemo ispuniti zadane ciljeve do kraja godine. Širok raspon inicijativa, kojima je cilj ostvarivati rast diljem Grupe, počinje davati rezultate. U Sjevernoj Americi pojačali smo intenzitet inovacija i komercijalne aktivnosti prvenstveno u kategoriji smrznute hrane koja je ostvarila nešto slabiji rezultat u prvom tromjesečju. Plan integracije za naše poslovanje s vitaminima, mineralima i dodacima, Nestlé Health Science, dobro se razvija, a prekretnica se očekuje u drugom tromjesečju nakon čega će slijediti snažan rast. Glavni prioriteti kompanije Nestlé i dalje ostaju izvrsna izvedba na tržištu, dodatno jačanje naše stručnosti u području nauke i prehrane, te poticanje rasta kroz naše najvrijednije brendove. Potvrđujemo naše smjernice za 2024. i sa samopouzdanjem gledamo prema budućnosti.”

U komoaniji su zadovoljni ostvarenim u Bosni i Hercegovini.

– Tržište Bosne i Hercegovine doprinijelo je dobrim rezultatima na nivou regije zahvaljujući dvocifrenom rastu kategorije hrane za kućne ljubimce i rastu u kategorijama konditorskog programa i hrane. U narednim mjesecima ostat ćemo fokusirani na sve naše kategorije i na potrošače kako bismo ispunili zadane ciljeve, a istovremeno ćemo nastaviti podržavati razvoj lokalnog društva saradnjom s udruženjem Pomozi.ba i pokretanjem projekta Zdravo! koji je posvećen promicanju važnosti raznolike i uravnotežene prehrane. Nadalje, nedavno smo uveli KitKat napravljen od kakaa koji potječe iz porodičnih poljoprivrednih domaćinstava čime želimo podizati svijesti o održivoj nabavi kakaa koji se koristi u čokoladici KitKat, izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Povezani članci