Marx.ba
Ova izvanredna biljka, maslačak, ne samo da donosi prekrasne cvjetove, već ima i brojne zdravstvene prednosti. Njegovi listovi bogati su vitaminima A, B, C i D, te mineralima poput željeza, kalija i cinka.
Osim toga, maslačak se može koristiti na različite načine – listovi se dodaju u salate, sendviče i čajeve, korijen se koristi kao zamjena za kafu, a od cvjetova se pravi vino.
Maslačak ima dugu historiju upotrebe u narodnoj medicini. Listovi i korijen koristili su se za liječenje problema s jetrom, bubrezima, kožom, želucom i drugim zdravstvenim tegobama. U tradicionalnoj kineskoj medicini također se koristi za želučane tegobe, upalu slijepog crijeva i probleme s disanjem.
Osim toga, maslačak se koristi kao diuretik za povećanje izlučivanja tekućine iz tijela, što može pomoći kod visokog krvnog pritiska, problema s jetrom i drugih stanja. Također se pokazao korisnim kod problema poput žučnih kamenaca, žutice, hepatitisa, endometrioze, konstipacije, dijabetesa i anemije.
Preliminarni rezultati studija pokazuju da maslačak može pomoći u normalizaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju razine holesterola.
Stoga, integriranje maslačka u prehranu može donijeti niz zdravstvenih koristi i potaknuti opće dobrostanje.