Marketing X Business

Novembar s najvećim mjesečnim rastom na Wall Streetu u više od godinu dana: Uzlet i u Evropi

Marx.ba

(Izvor: X)

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli i tako završili novembar s najvećim mjesečnim rastom u više od godinu dana. Dow Jones ojačao je jučer 1,47 posto, na 35.950 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,38 posto, na 4.567 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,23 posto, na 14.226 bodova.

U cijelom novembru Dow Jones porastao je 8,8 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od oktobra prošle godine. S&P 500 skočio je, pak, 8,9, a Nasdaq indeks 10,7 posto, pa su zabilježili najveći mjesečni skok od jula prošle godine.

To se zahvaljuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa. Uz to, američka ekonomija stabilno raste, pa se procjenjuje da će izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i po dana.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je centralna banka vjerovatno završila ciklus povećanja kamata. No, ovisno o kretanju inflacije, kamate bi se mogle zadržati na povišenim nivoima duži period nego što se očekuje. Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi smanjivati kamate već u martu, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

I evropske su berze snažno porasle u novembru – Stoxx indeks 600 najvažnijih evropskih dionica porastao je gotovo 6 posto.

Azijski MSCI indeks porastao je, pak, u novembru više od 7 posto, što je njegov najveći mjesečni skok od januara.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks 47 najvećih svjetskih berzi porastao je prošlog mjeseca gotovo 9 posto, nakon tri mjeseca pada.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci