Marketing X Business

Novi milijarderi dolaze u Dubai: Stižu s neočekivane destinacije

Marx.ba

(Foto: Itl)

Ujedinjeni Arapski Emirati su na putu da budu najveći svjetski magnet za bogatstvo treću godinu zaredom, prema Henleyevom Izvještaju o migraciji privatnog bogatstva.

U isto vrijeme, predviđa se da će Ujedinjeno Kraljevstvo – koje je već izvor mnogih iseljenika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – do 2028. doživjeti pad milionerske populacije za 17%, prema švicarskoj banci UBS.

Pojedinci visoke neto vrijednosti u mnogim slučajevima traže zelenije pašnjake ili centre iseljeništva bez poreza poput Dubaija, pješčanije plaže – dok troškovi i porezi rastu u njihovoj domovini. Trend će se vjerovatno ubrzati nakon uvjerljive izborne pobjede Laburističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva u junu, prema nekim finansijerima.

– Postoje faktori koji potiču i privlače ovaj trend milionera koji se odlučuju preseliti u Dubai, rekao je za CNBC Karim Jetha, dugogodišnji regionalni investitor koji se preselio u UAE iz Ujedinjenog Kraljevstva tijekom pandemije.

– Faktori poticaja uključuju mogućnost viših poreza pod novom laburističkom vladom. Na primjer, jedno od obećanja laburista u kampanji bilo je nametanje PDV-a na školarinu u privatnim školama, što bi povisilo cijenu za 20 posto. Faktori privlačenja uključuju percepciju Dubaija da je iznimno siguran i reforme viznog režima koje potiču migraciju, rekao je.

Prema Henleyevom izvještaju koje je objavljeno u junu UAE će do kraja 2024. godine zabilježiti rekordan neto priljev od 6700 milijunera iz cijelog svijeta. To je gotovo dvostruko više od drugoplasirane zemlje na listi, SAD, za koje se očekuje da će pozdraviti neto priljev od 3800 milionera u istom vremenskom okviru.

– Sa svojim nultim porezom na dohodak, zlatnim vizama, luksuznim životnim stilom i strateškim položajem, UAE su se učvrstili kao svjetska destinacija broj jedan za migrirajuće milionere”, navodi se u izvještaju.

Zlatna viza UAE je dugoročna boravišna viza koja omogućuje stranim rezidentima da žive, rade ili studiraju u UAE.

Dok milioneri koji migriraju u UAE najčešće dolaze iz Indije, šireg Bliskog istoka, Rusije i Afrike, očekuje se da će se veći broj Britanaca i Evropljana također preseliti u blistavi pustinjski emirat, dodaje se.

– Razvoj i reforme u “ekosistemu upravljanja bogatstvom” UAE mogu zahvaliti za veliki dio toga. U manje od pet godina, UAE je uveo snažan regulatorni okvir koji bogatima pruža niz inovativnih rješenja za zaštitu, očuvanje i povećanje njihovog bogatstva, rekla je Sunita Singh-Dalal, partnerica u Hourani Private Wealth & Family Offices u Dubaiju.

Faktori poput moderne infrastrukture i snažnog međunarodnog školskog sistema, geografske povezanosti, niske stope kriminala, nepostojanja poreza na dohodak, viza za radnike na daljinu i brojni poticaji za ulaganja također pomažu privući bogate u Dubai.

Za razliku od toga, Britanija će do 2028. doživjeti pad svoje milijunerske populacije s 3.061.553 prošle godine na 2.542.464, prognozira UBS-ovo Globalni izvještaj o bogatstvu koje je objavljeno u junu. Ali važno je napomenuti da brojna milijunerska populacija Ujedinjenog Kraljevstva – treća najveća u svijetu – uključuje mnoge strane stanovnike iz mjesta poput Rusije, Bliskog istoka i drugdje.

Sada kada vlada Ujedinjenog Kraljevstva postupno ukida svoj “non-dom” status – koji je omogućavao bogatim i često stranim stanovnicima da ne plaćaju britanski porez na dohodak u inozemstvu – veliki dio te populacije će tražiti destinacije izvan Velike Britanije.

– Odljev koji je već generiran ekonosmkim i političkim previranjima u Britaniji riskira biti ubrzan daljnjim nepoželjnim političkim odlukama, komentirala je Hannah White, direktorica neovisnog think tanka Institute for Government u Londonu, u izvještaju Henley.

Istakla je porez od 40% koji je već na snazi na posjede iznad praga od 325.000 funti (417.755 dolara), kao i na ukidanje britanskog poreznog režima za nedomaćine koji počinje 2025. godine.

Aktuelna laburistička vlada također je obećala ukinuti izuzeće od 20% PDV-a na školarinu u britanskim privatnim školama, što bi znatno poskupilo obrazovanje za one koji svoju djecu šalju u elitne ustanove.

– Obaveza laburista da uklone svoje izuzeće od 20% PDV-a daljnji je nepoželjan razvoj događaja, rekao je White.