Marketing X Business

Nutricionisti dijele četiri međuobroka koji vam mogu koristiti

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

MeđuobrociI bogati vlaknima nisu samo ukusni već su i nevjerovatno korisni za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma. Pomažu nam da se duže osjećamo sito, smanjuju želju za prejedanjem i olakšavaju usvajanje zdrave prehrane. Hrana bogata vlaknima također podržava zdravu probavu i održava stabilan nivo šećera u krvi, što je ključno za učinkovito upravljanje težinom.

Dijetetičari i nutricionisti, Michelle Saari i Jesse Feder, otkrili su četiri međuobroka koja mogu pomoći u kontroli težine, a dobri su i za cjelokupno zdravlje.

1. Kokice pečene na zraku

Kokice pečene na zraku ističu se kao izvrstan međuobrok, bogat vlaknima, a niskokaloričan, što ga čini pametnim izborom za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma.

– Kokice pečene na zraku cjelovite su žitarice, što znači da su prirodno bogate vlaknima. Vlakna pomažu u mršanju potičući osjećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Budući da se kokice pečene na zraku pripremaju bez ulja, imaju malo kalorija. To ih čini zadovoljavajućim međuobrokom koji može obuzdati glad, a da ne poremeti vaše napore za mršanje, kaže dijetetičarka i nutricionistica Michelle Saari za SheFinds.

Ističe da se kokice pečene na zraku razlikuju od kokica za mikrovalnu pećnicu.

– Drugačije su od kokica za mikrovalnu pećnicu. Te kokice mogu biti pune soli, masnoće i kalorija, stoga je priprema domaćih bolji izbor, dodala je.

2. Kriške kruške i sir

Kruške nisu samo prirodno slatke i osvježavajuće, već su i bogate dijetalnim vlaknima, potiču osjećaj sitosti i doprinose zdravoj probavi. U kombinaciji sa sirom, koji dodaje proteine i okus, ova kombinacija postaje zadovoljavajući i hranjiv međuobrok.

Saari napominje da je ovaj međuobrok savršena kombinacija voća bogatog vlaknima, zdravih proteina i masti.

– Kruške su bogate vlaknima, stoga doprinose mršanju – jer vam pomažu da se osjećate sito i zadovoljno nakon jela. Ovo može dovesti do prirodnog smanjenja unosa kalorija i smanjiti vjerovatnost kasnijeg prejedanja, pojasnila je dijetetičarka.

3. Orašasti plodovi

Sadržaj vlakana u orašastim plodovima doprinosi pravilnoj probavi i sprječava zatvor.

– Orašasti plodovi izvrstan su izvor netopivih vlakana i zdravih masti, ističe dijetetičar Jesse Feder.

Korisne masti i vlakna u orašastim plodovima učinkoviti su za snižavanje nivoa LDL “lošeg” holesterola, dok istovremeno podižu one korisne, čime se smanjuje rizik od začepljenja arterija i poboljšava kardiovaskularno stanje.

Unatoč tome, Feder upozorava pojedince da vode računa o svojoj težini:

– Važno je konzumirati samo jednu ili dvije šake orašastih plodova, jer su vrlo kalorijski gusta hrana, poručuje.

4. Pečeni slanutak

Prepun proteina i vlakana, pečeni slanutak doprinosi osjećaju sitosti te smanjuje žudnju za nezdravim grickalicama. Njegova hrskava tekstura i odličan okus čine ga zadovoljavajućom alternativom visokokaloričnim grickalicama poput čipsa ili krekera. Osim toga, slanutak ima malo kalorija i masti, a bogat je hranjivim tvarima poput vitamina, minerala i antioksidansa.

– Pečeni slanutak bogat je vlaknima i proteinima, a ima malo kalorija. Velike količine vlakana i proteina mogu vam pomoći da ostanete siti tokom dana i spriječiti vas da se prejedate. To može spriječiti debljanje tokom vremena, zaključio je Feder, piše Indexfit.