Marketing X Business

Objavljeni podaci: Koliko građani država Evropske unije troše na sport i rekreaciju

Marx.ba

(Izvor: X)

Među 22 zemlje Evropske unije, za koje su dostupni podaci, četiri su zabilježile prosječne izdatke domaćinstva za sportsku robu i usluge iznad 500 jedinica kupovne moći (PPS) u 2020. godini, pokazuje istraživanje Eurostata. PPS je umjetna valuta koja eliminira razlike u nivou cijena između zemalja.

Na vrhu popisa je Luksemburg sa 628 PPS-a, a odmah iza njega su Nizozemska (622), Austrija (620) i Njemačka (526). Među različitim kategorijama sportskih proizvoda i usluga, kategorija u kojoj su domačinstva u EU najviše trošila bile su rekreacijske i sportske usluge, i to u gotovo svim zemljama Unije s dostupnim podacima.

Jedina je iznimka bila Grčka, u kojoj je najveći udio bio posvećen izdacima u trajna dobra (kamperi, letjelice, plovila i sl.) za rekreaciju na otvorenom (69,0 posto).

Prosječna potrošnja kućanstva na rekreacijske i sportske usluge bila je najveća na Kipru s udjelom od 93,7 posto, a slijede Bugarska i Hrvatska s 81,3 posto, odnosno 79,3 posto. Najniži udjeli zabilježeni su u Grčkoj (19,2 posto), Danskoj (43,7 posto) i Belgiji (46,8 posto).

tportal

Izdaci za opremu za sport, kampiranje i rekreaciju na otvorenom predstavljaju drugi najveći udio u proračunima domaćinstava u 14 zemalja EU prema dostupnim podacima. Taj se udio kretao od 3,7 posto na Kipru do 42,3 posto u Slovačkoj.

Osim Grčke, u kojoj su izdaci za trajna dobra za rekreaciju na otvorenom imali najveći udio, ova je kategorija bila druga najveća stavka u kućnim proračunima za sportsku opremu u Belgiji (36,7 posto), Danskoj (33,7 posto), Luksemburgu (29,2 posto), Litvaniji (27,2 posto), Malti (19,3 posto), Nizozemskoj (18,1 posto) i Francuskoj (16,5 posto).

Mađarska (0,4 posto) i Bugarska (0,8 posto) zabilježile su najniže udjele izdataka domaćinstava za trajna dobra za rekreaciju na otvorenom, prenosi Tportal.

Na drugom kraju ljestvice, prosječni izdaci domaćinstava za sportske aktivnosti bili su niži od 100 PPS-a u Bugarskoj (24), Slovačkoj (66), Litvaniji (87) i Poljskoj (95).

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci