Marketing X Business

Ojačale dionice General Motorsa poslije objave rezultata za četvrti kvartal

Marx.ba

(Izvor: GM)

Kompanija General Motors objavila je u utorak rezultate za četvrti kvartal prošle godine koji su bolji od očekivanih, kao i smjernice o dobiti za 2024. godinu, u skladu sa ranijom prognozom.

Optimistički izvještaj o zaradi došao je u trenutku kada GM nastoji da otkloni efekte prošlogodišnjeg štrajka u američkoj auto-industriji i ponovo kalibrira svoje predstavljanje električnih vozila, za koje navodi da je „stvorilo određenu nesigurnost“, prenosi Seebiz.

Vrijednost akcija američkog proizvođača automobila ojačale su za više od devet posto u ranom trgovanju nakon objave podataka o zaradi u četvrtom tromjesečju. Dionice su dostigle najviše vrijednosti od jula prošle godine.

GM je izvijestio o prihodima od 42,98 milijardi dolara, čime je nadmašena procjena Bloomberga od 39,53 milijarde dolara. Ostvareni prihod nešto je manji od 43,1 milijardu dolara koliko je kompanija prijavila u četvrtom kvartalu 2022. godine.

Što se tiče profitabilnosti, GM je izvijestio o prilagođenoj zaradi od 1,24 dolara po dionici u odnosu na procijenjenih 1,16 dolara na prilagođeni EBIT (zarada prije kamata i poreza) od 1,75 milijardi dolara. GM je za godinu dana zaradio 12,4 milijarde dolara prilagođenog EBIT-a i najavljujući sličan rezultat u tekućoj godini.

Povezani članci