Marketing X Business

Olimpijske igre u Parizu: Gdje se sport i tehnologija spajaju

Marx.ba

(Foto: Paris2024/Facebook)

Olimpijske igre su oduvijek bile platforma za ljudska dostignuća, gdje se ruše rekordi i postavljaju novi standardi. No, osim izvanrednih sportskih performansi, Olimpijske igre su također, poligon za najnovije tehnološke inovacije koje pomažu sportistima da postignu vrhunske rezultate. Pogledajmo neke od tehnologija koje se koriste u Parizu kako bi sportaši bili još brži, jači i precizniji.

Staza za trčanje sljedeće generacije

Trkači na ovogodišnjim Olimpijskim igrama imaju priliku trčati po novoj, ljubičastoj stazi koja je rezultat opsežnih istraživanja. Nova vrsta granula pruža veću elastičnost i bolje prianjanje, smanjujući gubitak energije i poboljšavajući performanse. Ovaj inovativni premaz je rezultat brojnog testiranja i simulacija.

Kupaći kostimi inspirirani svemirom

Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, 23 od 25 plivačkih rekorda postavili su sportisti koji su nosili LZR Racer, kupaći kostim za cijelo tijelo koji smanjuje trenje kože. Potom je došlo je do ograničenje dužinu kupaćeg kostima ili tkanine koja se može koristiti. No to nije zaustavilo Speedov istraživački i razvojni tim, koji su lansirali novu generaciju kupaćih kostima prekrivenih tehnologijom koja se koristi za zaštitu umjetnih satelita. Ovi materijali minimaliziraju otpor vode, omogućujući plivačima da se kreću brže i lakše.

Super obuća za trkače

Tenisice za trčanje su postale ključni dio opreme trkača, a proizvođači se takmiče u razvoju inovativnih tehnologija. Karbonske ploče, debela amortizacija i lagani materijali omogućavaju trkačima da trče brže i efikasnije.

Nike i Adidas predstavili su svoje nove patike s najnaprednijom tehnologijom. Nike Alphafly 3, nova verzija Kipchoge patika koje se koriste, ima širu karbonsku ploču i veću amortizaciju. U međuvremenu, Adizero Adios Pro Evo 1 teži 138 grama, što je 40 % lakše od bilo koje druge patike koju je Adidas ikada stvorio.

Virtuelna stvarnost u plivanju

Australski plivači koriste virtualnu stvarnost kako bi unaprijedili svoje štafetne izmjene. Snimke stvarnih situacija omogućuju plivačima da se virtuelno postave u poziciju sljedećeg plivača i vježbaju savršen prijelaz.

Umjetna inteligencija u gimnastici

Kineski gimnastički tim koristi umjetnu inteligenciju za analizu pokreta svojih sportista. Softver za računalni vid omogućuje trenerima da identificiraju slabosti i kreiraju personalizirane trening programe.

Tehnologija igra sve važniju ulogu u modernom sportu, pomažući sportistima da postignu vrhunske rezultate. Od inovativnih materijala za sportsku opremu do naprednih analiza podataka, tehnologija neprestano mijenja način na koji se sportovi treniraju i takmiče, piše PCexpert.