Marketing X Business

Oprezno trgovanje na evropskim berzama

Marx.ba

(Foto: Canva)

Na evropskim berzama danas se trguje oprezno, pri čemu su berzanski indeksi blago pali, nakon dva dana rasta. STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, izgubivši dio dobitaka od prethodna dva dana.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,26 posto, na 8.170 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 18.105 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 7.615 bodova.

A na većini azijskih berzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 1,2 i 2,7 posto. U Šangaju i Australiji blago su pale.

Rast većine indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, zbog čega su, među ostalim, berzanski indeksi u Tajvanu i Indiji dosegli nove rekordne nivoe.

Tako većina azijskih berzi prati jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones indeks ojačao 0,15 posto, S&P 500 0,25, a Nasdaq 0,03 posto.

I jučer su na najvećoj svjetskoj berzi, kao i proteklih dana, najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija, pa su S&P 500 i Nasdaq dosegli nove rekordne nivoe.

– Sve se vrti oko priče o umjetnoj inteligenciji, kaže Ty Draper, savjetnik u kompaniji Beacon Capital Management, prenosi Index.

Povezani članci