Marketing X Business

Otpornost na hladnoću: Da li vjetroturbine i dalje proizvode energiju u ekstremnim uslovima

Marx.ba

(Izvor: X)

Vjetrogeneratori su ključni učesnici u energetskom pejzažu Evrope, snabdijevajući gotovo petinu energetskih potreba regiona. Uprkos njihovoj efikasnosti u hladnijim klimama, skeptici ponekad šire dezinformacije.

Nedavne tvrdnje o “masovnom gubitku proizvodnje električne energije” tokom hladnog talasa u Švedskoj su opovrgnute, ističući potrebu za tačnim informacijama.

Vjetrogeneratori su dizajnirani da izdrže niske temperature, podnoseći i do -30 stepeni Celzijusa. Formiranje leda na lopaticama, što utiče na aerodinamiku i efikasnost, i dalje je zabrinutost. Mjere bezbjednosti uključuju zaustavljanje rotacije turbine kako bi se spriječilo bacanje leda, uz proračunatu bezbjednu udaljenost radi smanjenja rizika.

Da bi se borili protiv leda, industrija koristi inovativna rješenja. Tehnologije odleđivanja, poput sistema grijanja, mehaničkih uređaja i premaza lopatica poput ugljeničnih vlakana, koriste se.

Foto: Shutterstock
(Izvor: Shutterstock)

Njemački proizvođač Nordex nudi “pakete za hladne uslove” koji smanjuju gubitke energije u ledenim uslovima. Strategije su često inspirisane avioindustrijom, pokazujući stalnu optimizaciju energetske tranzicije.

Dezinformacije o vjetru došle su do izražaja tokom hladnog talasa u Teksasu 2021. godine, uzrokujući prekide u snabdijevanju strujom. Dok su neki okrivili vjetrogeneratore, veći dio od 30GW deficita poticao je od kvarova fosilnih goriva. Neočekivano ekstremno hladno vrijeme izložilo je turbine koje nisu bile prilagođene takvim uslovima, naglašavajući potrebu za pripremom.

Kritičari su širili obmanjujuće slike, poput helikoptera koji navodno spašava teksaške turbine, koje su provjeravači činjenica opovrgli kao operaciju iz Švedske iz 2014. godine. Ovaj incident naglašava važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, unaprjeđenje sistema prijenosa i skladištenja za otpornu i održivu energetsku budućnost.

Fokus treba biti na suočavanju s izazovima ekstremnih vremenskih uslova, umjesto korištenja istih kao izgovora za diskreditaciju inicijativa za čistu energiju.